Companii

SIF Transilvania a plasat 5,5 mil. euro in leasing, turism si industrie

14.02.2005, 00:00 14

SIF Transilvania a plasat aproape 200 miliarde de lei (5,5 milioane de euro) in cadrul unor operatiuni de majorare a capitalului  social la trei companii unde este actionar majoritar. Societatea a continuat astfel sa investeasca in sectoarele pe care are cele mai mari expuneri: financiar-bancar, turism si industrie.
Cea mai mare dintre cele trei investitii, in valoare de 100 miliarde de lei (2,7 milioane de euro) a reprezentat contravaloarea a 4 milioane de actiuni ale companiei Organe de Asamblare Brasov, cumparate de SIF Transilvania la 25.000 lei/actiune, pret egal cu valoarea nominala.  Desi SIF Transilvania detinea inainte de majorare 72% din capitalul societatii, a cumparat intreaga emisiune de actiuni. Actionarii minoritari, printre care se numara si salariatii companiei nu au participat la operatiune. Organe de Asamblare Brasov a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 22 miliarde de lei (0,56 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 115 miliarde de lei (2,9 milioane de euro.
SIF Transilvania a plasat alte 63,3 miliarde de lei  (1,8 milioane de euro) in cadrul operatiunii de majorare a capitalului societatii Transilvania Leasing. Majorarea a vizat finantarea operatiunilor de leasing ale companiei in conditiile cresterii independentei fata de sursele atrase de la banci. SIF Transilvania detinea inainte de majorare 52,74% din capitalul Transilvania Leasing, principalul minoritar fiind SIF Muntenia, cu o cota de 28%.
Cea de-a treia companie la care SIF Transilvaia a participat la o majorare de capital este compania turistica Aro Palace, care detine hotelurile Aro-Palace, Capitol, Coroana, Postavarul si Aro Sport, toate din Brasov. Societatea de investitii financiare a platit 36 miliarde de lei pentru pachetul de actiuni care ii revenea in cadrul majorarii.   Transilvania detine 83% din actiunile Aro Palace, principalul actionar minoritar al companiei petroliere fiind SIF Muntenia.
SIF Transilvania a inregistrat anul trecut un profit net preliminat de 813 miliarde de lei (22 milioane de euro), cele mai mare dintre cele trei SIF-uri la venituri totale de 1.493 miliarde de lei (38 milioane de euro). La finalul anului trecut societatea inregistra un activ net pe actiune de 13.221 de lei. Actiunile SIF Transilvania, la fel si cele ale celorlalte SIF-uri au inregistrat o crestere puternica de la inceputul anului, aducand investitorilor un castig de 53% in o luna si jumatate. Ultima cotatie de pe piata a actiunilor societatii a fost de 16.200 lei./actiune, pret la care capitalizarea bursiera a societatii este de 245 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO