Companii

Slovenii majoreaza capitalul Lek PharmaTech cu 3 milioane de dolari

03.09.2004, 00:00 32

Compania Lek PharmaTech Tirgu-Mures isi va majora capitalul social cu 100,1 miliarde lei (circa trei milioane dolari), de la 93,2 miliarde lei la 193,3 miliarde lei, prin aport in numerar al asociatului unic, compania slovena Lek Pharmaceuticals.
Influxul de capital va sustine continuarea procesului investitional la unitatea de antibiotice din Tirgu-Mures, potrivit reprezentantilor companiei.
Lek PharmaTech a investit peste 12 milioane dolari in linii de productie, laboratoare, spatii de depozitare, precum si intr-o cladire administrativa.
Totodata, din 2001 si pina in prezent, compania slovena a investit in Romania mai mult de 30 milioane dolari, grupul detinind deja o fabrica de antibiotice tot la Tirgu-Mures.
A doua fabrica si-a inceput activitatea in urma cu aproximativ doua luni, dupa obtinerea certificatului GMP (Good Manufacturing Practice - reguli de buna practica de fabricatie), fiind specializata in producerea de macrolide (eritromicina, claritromicina). Unitatea de peniciline a obtinut certificatul GMP in urma cu doi ani.
Conform reprezentantilor companiei, fabrica de la Tirgu-Mures va produce, in urmatorii ani, cu precadere pentru parteneri din afara Romaniei, livrarile externe urmind sa ajunga la 80% din productie.
In anul 2003, compania LekPharmaTech a inregistrat vinzari pe piata romaneasca de 26,2 milioane dolari, din care 11,1 milioane dolari au reprezentat contributia medicamentelor produse in Romania, 9,2 milioane dolari produse ale grupului Lek si 5,9 milioane produse Sandoz.
Principalii competitori pe piata romaneasca sint Antibiotice Iasi, Europharm Brasov si Sicomed. Antibioticele reprezinta un segment important pe piata medicamentelor, valoarea acestuia fiind estimata la 100 milioane dolari.
Compania slovena Lek Pharmaceuticals a achizitionat la inceputul lui 2001 un pachet de 90% din actiunile PharmaTech din Tirgu-Mures, ulterior preluind si restul de 10%.
Firma de la Tirgu Mures a fost infiintata in 1994 si este unul dintre producatorii importanti de antibiotice din Romania.
La rindul sau, Lek a fost preluata la finele anului 2002 de catre grupul elvetian de produse farmaceutice Novartis, contra sumei de 876 milioane de euro.
La inceputul acestui an, Novartis si-a reunit toate operatiunile din sectorul medicamentelor generice sub marca Sandoz.
Potrivit datelor firmei de cercetare Cegedim Romania, piata interna a produselor farmaceutice a totalizat aproximativ 829,4 milioane euro in perioada iulie 2003 - iunie 2004, numai in al doilea trimestru din acest an vinzarile atingind 228,9 milioane euro.
Conform studiului, in ultimele 12 luni, piata a consemnat un avans de 6,7%.
Plasata pe locul doi, Novartis a vindut de 53 milioane euro si a atins o cota de piata de 6,4%. In ceea ce priveste rezultatul din perioada martie - iunie 2004, compania a inregistrat 14,4 milioane euro, incluzind rezultatele Lek si Lek Pharmatech.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO