Companii

Sorin David: Antreprenorii nu veneau înainte de criză să se consulte. „Ştiau“ ei ce au de făcut. Acum toţi vor să optimizeze

Sorin David: Antreprenorii nu veneau înainte de criză să se consulte. „Ştiau“ ei ce au de făcut. Acum toţi vor să optimizeze
10.08.2010, 23:42 232

Sorin David, avocatul coordonator al firmei D&B David şiBaias, apreciază că interesul din partea investitorilor străini aînceput să crească, comparativ cu anul trecut, iar criza poate ducela creşterea atractivităţii pieţei locale, în condiţiile în caresalariile şi costul mărfurilor au scăzut.
"Noi am dezvoltat o economie fără campioni naţionali cu capitalautohton, astfel că depindem de fluxurile externe. În perioada2007-2008 nu mai eram o des­tinaţie extrem de atractivă. Între timpau scăzut salariile, furniturile, astfel că pu­tem relua modelul decreştere din 2001-2004, bazat pe export. Am încercat să creştem peconsum, dar nu am ştiut să gestionăm acea perioadă", apreciazăavocatul.
Pentru ieşirea din actualul blocaj al mediului privat una dintremăsurile imediate care ar trebui rezolvate de către Guvern este ceaa rambursărilor de TVA. În rest, David, care a absolvit şi studiipost-universitare în dreptul taxelor în Chicago, apreciază cănivelul de fiscalitate nu este unul împovărător pentru companii,com­parativ cu alte ţări.
"Lichiditatea pe TVA trebuie rezolvată. Dacă statul ar plăti TVA de1,7 miliarde de euro către companii, cât se vehiculează că ar firestanţele, aceşti bani ar ajuta într-adevăr sistemul privat.Restul taxelor consider că sunt suportabile comparativ cu alteţări. Pot fi unele state mai interesante din punctul de vedere altaxelor, dar nu sunt stabile po­litic", mai spune avocatul.
David coordonează firmele D&B David şi Baias, firma deavocatură cores­pondentă a PricewaterhouseCoopers Ro­mânia, cuvenituri de 4,4 milioane de euro anul trecut, cifră care o plaseazăîn top 10 cei mai mari jucători de pe piaţa de profil.
Afacerile avocaţilor sunt legate de mersul general al economiei,astfel că deşi scăderea pieţei nu a fost semnificativă anul trecut- unii jucători înregistrând chiar creştere - volumul de dosare afost sensibil mai mic în unele domenii.
"Au fost luni în 2009 când nu am înfiinţat nicio firmă. Acum esteclar un interes marcat faţă de anul trecut în domeniul industrial,în servicii, dar nu şi în real estate, unde ajustarea a fostbrutală. Trendul de creştere a început în luna mai, când au fostreîncepute o serie de proiecte care nu mai puteau fi amânate",spune David.
Firma numără în prezent 32 de avocaţi, după ce în prima parte aanului 2009 în cadrul D&B lucrau aproape 45 de avocaţi.
"Firmele de avocatură sunt sensibile la condiţiile din piaţă şi nupoţi renunţa la profitabilitate. Angajasem în 2008 în speranţa unorvremuri mai bune. Greşeala a trebuit corectată", spune David, carea remarcat o uşoară scădere a încasărilor în primele şase luni aleacestui an. Principala problemă este însă legată de platafacturilor, care se face cu întârziere şi la avocaţi, la fel ca înmajoritatea pieţelor afectate de criză.
"Termenele de plată a facturilor au crescut de la 30 de zile la60-90 de zile. Foarte multe companii sunt dependente de finanţareprin bănci. Sunt societăţi viabile, fac profit, dar sunt blocatedeoarece circuitul este blocat", explică avocatul.
Printre cele mai importante tranzacţii în care firma a fostimplicată recent au fost asistarea în cadrul parteneriatului formatîntre producătorii de mezeluri Caroli şi Campofrio, precum şiasistarea companiei imobiliare Avrig 35 la vânzarea unei părţi aproiectului Iris Shopping Center din Piteşti către sud-africanii dela NEPI.
"Banii au venit din tranzacţii şi proiecte de consultanţămultidisciplinară, alături de colegii din PricewaterhouseCoopers.Lu­mea caută soluţii pentru a optimiza vânzările, modul defuncţionare internă. Consultanţa pentru antreprenorii români erasubdezvoltată, un cost care nu era necesar, considerau că ştiu eice au de făcut. Cererea din această direcţie a crescut însă, astfelcă are loc o schimbare culturală care cred că va excede perioadeide criză", apreciază avocatul.
În plus, avocaţii au tot mai multe dosare de litigii fiscale,consultanţa pe legea concurenţei şi "mai sunt şi tranzacţii, chiardacă piaţa este mai săracă".
În aceste condiţii, dacă în 2008 majoritatea firmelor de avocaturăau avut creşteri de până la 50% în dreptul cifrei de afaceri, acumestimările sunt mult mai conservatoare.
"Dacă vorbim de muncă facturabilă, probabil vom trece de patrumilioane de euro în acest an (o scădere de 10% - n.red.). Problemaeste legată de acest blocaj - nu ştiu dacă vom încasa în 2010 toatesumele pentru facturile emise. În orice rău este însă şi un bine.Oricât de sumbru pare peisajul economic acum, exceptând o nouăcriză mondială, va veni soarele şi la noi în 2011, deoarece seobservă mai mult di­namism."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO