Companii

Sortilemn castiga bine din fotoliile livrate catre IKEA

17.08.2007, 19:47 35

Compania Sortilemn din Gherla, unul dintre principalii producatori de mobilier de pe piata locala, a obtinut in primul semestru o cifra de afaceri de 18 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 36% fata de perioada similara a anului trecut. Anul trecut Sortilemn a obtinut o cifra de afaceri de 27 mil. euro.
"Evolutia pozitiva a indicatorilor financiari in primul semestru din acest an se datoreaza in mare masura modernizarii si automatizarii fluxului tehnologic, dar si dezvoltarii de noi capacitati de productie. Unele dintre produsele cele mai bine vandute au fost fotoliile contractate de IKEA, produse cu valoare adaugata mare", a declarat pentru ZF Transilvania Eugenia Hedesiu, marketing manager Sortilemn.
Ponderea exportului reprezinta 99% din totalul cifrei de afaceri al companiei din Gherla, Sortilemn fiind unul dintre furnizorii traditionali ai companiei suedeze IKEA.
In 2006, compania a investit peste 1,5 mil. euro in dezvoltarea capacitatilor de productie, infrastructura, si valorificarea deseurilor lemnoase prin achizitia unor noi masini si utilaje.
Planurile de investitii si dezvoltare a companiei pentru acest an prevad investitii de peste 2 mil euro in achizitia a trei noi linii de lacuire a lemnului, infrastructura, modernizare si automatizari si instruirea personalului. Compania clujeana produce in special mobilier din elemente mulate de lemn (fag si mesteacan) combinate cu elemente din lemn masiv, metal si textil, fotolii, scaune de birou si sufragerie, mobila de bucatarie si mobilier pentru copii.
"Cele mai noi produse Sortilemn pe piata sunt scaunele si mesele pliante fabricate din elemente de lemn statificat, paturi pentru bebelusi, mobilier din panouri mulate si tobogane pentru copii", spune Eugenia Hedesiu.
Produsele design Ikea fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pietele din Suedia, Germania, Belgia, Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudita, Japonia, USA, Canada, Norvegia, Polonia. In Romania, compania nu are puncte de desfacere proprii, vanzarile realizandu-se exclusiv prin intermediul distribuitorilor.
Compania Sortilemn S.A. a fost infiintata in anul 1961, avand ca principal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PAL si scaune, firma privatizandu-se in noiembrie 1999, cu capital intregal privat, actionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brandhuber din Austria cu o participatie de 65%. Compania are in prezent 1.200 de angajati, principalii competitori ai Sortilemn fiind reprezentati de firmele producatoare de mobilier din China.
Principalii producatori locali de mobila sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Sortilemn, Staer sau Alprom.
Exportatorii de mobila au fost puternic afectati de la inceputul anului de aprecierea leului in raport cu euro, in conditiile in care circa 70% din livrarile externe se deruleaza cu state din Uniunea Europeana.
Mare parte dintre producatori au inceput sa reduca ponderea exporturilor in cifra de afaceri, si sa se reorienteze catre piata interna si cea estica. De asemenea, pretul mobilei se estimeaza ca va creste in acest an, datorita in principal majorarii preturilor la materiile prime.


Sortilemn, producator axat pe exporturi

99% din cifra de afaceri este generata de exporturi;
are in prezent 1.200 de angajati;
este un furnizor traditional pentru gigantul suedez IKEA;
anul trecut a avut o cifra de afaceri de 27 mil. euro;

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO