Companii

Strabag: Tarile din Europa de Sud-Est au fost afectate sever de criza. Veniturile din Romania au scazut cu 36%

Strabag: Tarile din Europa de Sud-Est au fost afectate sever de criza. Veniturile din Romania au scazut cu 36%

Ansamblul rezidential Asmita Gardens din Capitala este unul dintre proiectele aflate in portofoliul Strabag

30.11.2009, 23:10 114

Compania austriaca Strabag, unul dintre cei mai mariconstructori din lume, a derulat in Romania, in primele noua luni,lucrari de constructii de 110,59 milioane de euro, in scadere cu36% fata de valoarea din perioada similara a anului trecut.

Subsidiarele din Romania ale grupului Strabag au generat anultrecut 2% din totalul vanzarilor, echivalentul a 273 mil. euro,insa pentru anul acesta austriecii au bugetat venituri totale pepiata locala de 200 mil. euro.

"Tarile din Europa de Sud-Est (Romania, Serbia si Croatia) aufost afectate cel mai sever de criza globala, iar lipsa optiunilorde finantare a rezultat intr-un declin abrupt al volumuluilicitatiilor din partea clientilor din sectorul public", potrivitraportului trimestrial publicat ieri de Strabag.

Numarul de angajati ai Strabag in Romania a scazut la 1.634 depersoane la sfarsitul lunii septembrie, de la 1.821 la aceeasi datadin 2008, in timp ce portofoliul de comenzi al companiei pe piataromaneasca s-a restrans cu 19,7%, de la 290,96 mil. euro la 233,73mil. euro.

Strabag este prezenta din 1991 pe piata romaneasca sicontroleaza pe plan local mai multe firme, printre care StrabagRomania, ARL Cluj, Carb Brasov si Drumco Timisoara. Businessulgrupului austriac a avut de suferit anul acesta din cauza numaruluiredus de licitatii organizate de autoritatile locale, avand invedere ca cea mai mare parte a afacerilor este generata delucrarile de infrastructura.

Licitatii contestate

Cele mai importante contracte aflate in derulare ale Strabag auo valoare de 75 de milioane de euro si implica reabilitarea a douasectoare de drumuri nationale dintre Oradea si Satu Mare.

Cea mai importanta licitatie la care a participat Strabag anulacesta in parteneriat cu firmele Egis Projects, Eurovia ConstructInternational si Housing & Construction Holding Co. Ltd a fostcea pentru realizarea primului proiect in parteneriat public-privatde pe piata locala, in valoare de 1,5 mld. euro - constructiatronsonului de autostrada Comarnic-Brasov (58 km).

Austriecii au fost devansati insa de consortiul Vinci (Franta)-Aktor (Grecia), iar ulterior au depus o contestatie, care a fostrespinsa.

Un alt proiect la care Strabag a intampinat probleme a fostconstructia ansamblului rezidential Asmita Gardens din Capitala -dezvoltat de compania indiana Asmita si de fondul de investitiibritanic ECDC, unde austriecii au decis sa inchida santierul inluna aprilie pentru neplata unor restante de 20 mil. euro.

Afaceri de 9 miliarde de euro la nivel degrup

Veniturile totale ale Strabag, de pe toate pietele undeactiveaza, au crescut cu 9% in primele noua luni, la 9,09 miliardeeuro, in contextul stagnarii valorii lucrarilor executate, iarprofitul net al companiei a crescut cu 8%, la 117,2 milioane deeuro.

Profitul EBITDA (inainte de includerea dobanzilor si taxelor,deprecierii si a amortizarii) a crescut cu 13%, de la 391,4milioane euro la 440,8 milioane euro.

Numarul de angajati ai companiei a crescut, in perioadaanalizata, cu 9%, de la 69.000 la 75.000 de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO