Companii

Strainii au iesit de pe petrol si banci si au intrat pe SIF-uri luna trecuta

23.11.2005, 19:56 18

Investitorii straini au continuat sa aduca bani in conturile brokerilor si pe parcursul lunii trecute, intrarile nete de capital insumand 12 mil. euro, conform Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Soldul pozitiv al intrarilor de capital este totusi mai redus comparativ cu situatia din septembrie, cand se inregistrase un record atat al intrarilor, cat si al iesirilor de capital.

In septembrie, strainii au adus bani pe piata de capital in suma de peste 90 mil. euro, in timp ce iesirile au totalizat 62,5 mil. euro. Pe parcursul lunii trecute, au mai venit pe piata 15 persoane juridice, in timp ce numai un singur investitor a decis sa-si retraga sumele de bani detinute in contul unei societati de brokeraj.

"Datele pe luna octombrie arata ca interesul investitorilor straini ramane crescut si trendul crescator din ultimele luni se mentine in continuare pe piata", spune Liviu Giugiumica, directorul societatii de brokeraj BRD Securities.

In octombrie, investitorii au cumparat titluri de pe piata de capital de 74,7 milioane de euro si au vandut de 68,2 milioane de euro.

In cazul companiilor din sectorul extractiei hirocarburilor - in care se incadreaza Petrom, si in cel al fabricarii de produse din prelucrarea titeiului - unde principala companie este Rompetrol Rafinare (Petromidia) si in cel al altor activitati de intermedieri monetare in speta, bancile, vanzarile derulate de straini au depasit achizitiile. In schimb, in ceea ce priveste categoria "alte tipuri de intermedieri financiare" - care se refera mai ales la SIF-uri, cumpararile au fost de peste trei ori mai ridicate decat vanzarile realizate de investitorii straini.

In cadrul categoriei "extractia hidrocarburilor", strainii au cumparat titluri de 4,2 mil. euro si au vandut de 10,7 mil. euro. Cei mai activi la vanzare au fost investitorii din Franta si cei din Statele Unite, care au vandut in suma de 4,2 mil. euro si, respectiv, de 3 mil. euro. Dintre cumparatori, cei mai activi au fost investitorii straini din Marea Britanie si Austria, cu achizitii de 1,7 mil. euro si, respectiv, de 1,2 mil. euro.

Cele mai mari cumparari s-au consemnat in cazul categoriei "alte tipuri de intermedieri financiare", unde investitorii straini au achizitionat titluri de 43,9 mil. euro. In acelasi timp, strainii au vandut titluri apartinand acestor societati in valoare de 13,5 mil. euro. Cel mai mult au cumparat investitorii inregistrati in Cipru si in Marea Britanie, in fiecare caz consemnandu-se achizitii de peste 8 mil. euro. Dintre vanzatori cei mai activi au fost cei din Cehia, cu vanzari de 2,7 mil. euro, apoi cei inregistrati in Salvador, Grecia si Austria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO