Companii

Strainii, interesati de munitia produsa la Cugir

28.07.2005, 19:09 54

Conducerea Uzinei Mecanice Cugir a stabilit in ultimele luni contacte cu mai multe firme straine care s-au aratat interesate sa achizitioneze munitie produsa in Romania, urmand ca primele contracte in acest sens sa fie semnate in toamna acestui an.

"Deja se manifesta un real interes pe plan international pentru produsele fabricate la Cugir. Astfel avem discutii avansate cu firma SN TEC din Canada, care doreste sa achizitioneze de la Cugir munitie de tip NATO. De asemenea am purtat discutii si cu presedintele companiei italiene Fiocchi, Stefani Fiocchi, care, de asemenea, doreste sa achizitioneze componente de munitie pentru piata Europei de Vest. In luna septembrie aceste discutii vor fi continuate si speram sa perfectam primele contracte", a mai spus Ulise. Acesta nu a mentionat care ar putea fi valoarea contractelor.

Fabrica de armament din cadrul Uzinei Mecanice din Cugir intentioneaza sa produca in acest an munitie de tip NATO, productia societatii urmand sa treaca in urmatoarele doua luni printr-o serie de teste pentru a fi omologata.

Potrivit declaratiilor directorului uzinei, guvernul a aprobat recent alocarea sumei de 500.000 de lei pentru testarea si certificarea munitiei de tip NATO produsa la uzina din Cugir.

Toader Ulise a precizat ca societatea ar urma sa produca munitie calibrele 5,56 si 7,62 care apoi sa fie distribuita firmelor de profil din intreaga lume. Oficialul companiei a mai adaugat ca in prima faza trebuie omologate utilajele de productie si primele loturi de munitie, aceasta certificare urmand sa fie realizata in urmatoarele doua luni de firma Bae Sistem din Marea Britanie.

Uzina Mecanica din Cugir, cea mai importanta unitate industriala din zona, este impartita in prezent in doua sectii: sectia civila, care produce electrocasnice si masini unelte, si sectia de produse speciale, in care se fabrica armament si munitie, printre care si produse de tip NATO. Uzina s-a confruntat in ultimii ani cu o serie de probleme economice, fiind nevoita sa reduca drastic personalul, astfel incat mai are aproximativ un sfert din cei peste 18.000 de angajati pe care ii avea inainte de 1989.

La inceputul acestui an, la fabrica de armament a fost inaugurata o linie moderna de asamblare a pistoalelor de calibru 9x19, a firmei austriece Glock GMBH. Deocamdata, la Cugir se monteaza acest pistol, oficialii firmei estimand ca, in curand, se va trece la fabricarea intregului produs.

Societatea din Cugir a fost infiintata cu peste 200 de ani in urma, avand in prezent aproximativ 1.200 de angajati.

Industria de armament din Romania a fost unul dintre principalii furnizori pe plan mondial, insa dupa 1989 s-a confruntat cu o puternica cadere a pietelor traditionale de export.

In ultima vreme, mai multi jucatori de talie internationala precum BAE Systems, Rolls Royce sau Lockheed Martin tatoneaza terenul pentru colaborari cu industria locala de profil. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO