Companii

Suedezii de la Autoliv investesc 30 mil. euro intr-o fabrica la Lugoj

Suedezii de la Autoliv investesc 30 mil. euro intr-o fabrica la Lugoj

Autoliv va produce la Lugoj centuri de siguranta si componente pentru airbag-uri

09.03.2007, 17:26 830

Autoliv, producatorul suedez de sisteme de siguranta, care detine o fabrica la Brasov, va investi 30 de milioane de euro in dezvoltarea unui centru de productie de centuri de siguranta si componente pentru airbag-uri la Lugoj.
Autoliv a achizitionat un teren de 12 hectare in Lugoj, cu o valoare cuprinsa intre 1,2 si 1,4 milioane de euro, potrivit reprezentantilor Primariei locale.
"Am propus Autoliv mai multe locatii, iar ei au ales sa achitioneze un teren de 10-12 hectare de la o persoana privata. Pretul probabil a fost de 11-12 euro pe metru patrat, iar investitia totala se ridica la circa 30 de milioane de euro", a declarat Liviu Savescu, purtator de cuvant al Primariei Lugoj.
Reprezentantii Autoliv nu au dorit sa ofere informatii pe marginea acestui subiect. Compania a realizat anul trecut doua majorari de capital social, de aproape 14 mil. euro. In 2005, filiala locala a producatorului suedez a raportat pierderi de 1,2 mil. euro, la o cifra de afaceri de 12,9 mil. euro.
Constructia halelor va demara in perioada imediat urmatoare, finalizarea lor fiind programata pentru luna august a acestui an. " Din discutiile cu reprezentantii Autoliv se pare ca vor sa inceapa productia pana in luna septembrie. Liniile de productie vor fi montate incepand cu luna august", a adaugat Savescu. Halele de productie vor fi ridicate de un antreperenor din Brasov impreuna cu subcontractorul principal Gertrans Kovecs.
Liniile de productie ce vor fi instalate la Lugoj este probabil sa fie relocate de la fabrici de centuri de siguranta, airbaguri si cablaje din Suedia si Polonia.
Potrivit reprezentantilor locali, Autoliv a mai analizat cateva locatii pentru constructia centrului de productie, insa s-au hotarat in cele din urma la terenul aflat pe platforma Tapiei, una din cele doua zone industriale ale orasului Lugoj.
In zona industriala Tapiei din Lugoj mai desfasoara activitati de productie inca doua companii din segmentul automotive, respectiv Hella Lighting Romania si Schieffer, care produc sisteme de iluminat si cablaje pentru industria auto. Impreuna, in fabricile care au necesitat investitii de aproape 8 milioane de euro si au fost inaugurate in 2006, cele doua companii angajeaza circa 150 de oameni.
"Ne-au contact pentru prima data in urma cu aproape un an insa de abia in septembrie-octombrie anul trecut s-au hotarat pentru Lugoj. Am aflat ca mai evaluasera locatii in Sibiu, Arad, Oradea si chiar in Bulgaria", a spus Savescu.
Acesta a agaugat ca Lugojul a mai avut un avantaj, dat fiind ca in oras exista mana de lucru specializata in segmentul de confectii, iar nivelul salariului, de maximum 250-300 de euro brut, este mult sub nivelul din alte orase precum Timisoara sau Brasov, agreate de companiile din industria componentelor auto. "Pentru inceput, Autoliv intentioneaza sa angajeze 200 de oameni", a mai spus Savescu.
Autoliv detine o linie de productie pentru centuri de siguranta si generatoare de gaz pentru airbag-uri infintata in 1997 la Brasov. Mai mult de 80% din productie este destinata exportului, in special constructorilor europeni (Volkswagen, Daimler Chrysler), dar si celor americani (Ford) si britanici. Pe piata romaneasca, compania livreaza centuri de siguranta pentru toate modelele Automobile Dacia, precum si pentru modelul Cielo produs de Daewoo Automobile Romania.
Autoliv mai detine la Timisoara un centru de inginerie pentru dezvoltarea produselor electronice, unde lucreaza aproximativ 100 de persoane, in special ingieneri software.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO