Companii

„Sufera” mai putin decat hotelurile: Turistii tineri din strainatate asigura grade de ocupare de 70% pentru hostelurile din Capitala

„Sufera” mai putin decat hotelurile: Turistii tineri din strainatate asigura grade de ocupare de 70% pentru hostelurile din Capitala

Un hostel are de regula tarife de doua ori mai mici decat un hotel de doua stele din Capitala, iar gradul de ocupare din prima parte a anului depaseste 60%

05.10.2009, 00:00 119

Un hostel are de regula tarife de doua ori mai mici decat unhotel de doua stele din Capitala, iar gradul de ocupare din primaparte a anului depaseste 60%, principalii clienti (90%) fiindturistii straini care vin in vacanta.

"Am investit 100.000 de euro bani proprii in crestereacapacitatii de cazare in hostelul pe care il detin. Timp de cinciluni, unitatea a fost inchisa, insa din vara aceasta a inceput saprimeasca turisti. Probabil din cauza lipsei de promovare in timpullucrarilor, in lunile de vara am avut un grad de ocupare de doar60%", a declarat Ovidiu Pungan, proprietarul hostelului Alex Villadin Bucuresti.

Concurenta hotelurilor de doua stele

Unitatea are 28 de locuri de cazare in sapte camere si a inceputsa functioneze ca hostel din 2005, cand proprietarul a achizitionato casa pe care a transformat-o.

Proprietarul hostelului spune ca scaderea cererii pentru cazarein Capitala a determinat unele hoteluri de doua stele, aflate laperiferia orasului, sa reduca tarifele la nivelul celor practicatede hosteluri, ceea ce insa nu afecteaza prea mult activitateahostelurilor, care sunt cautate in special de tineri.

Aproape 80% dintre clientii cazati la Alex Villa au foststraini, in special turisti francezi, care au stat de la o noaptepana la cinci nopti in unitatea de cazare.

"Marja de profit cu care lucram noi, dar si celelalte hosteluriin general, este destul de mare si nu cred ca va fi afectata cumult anul acesta. Poate va mai scadea putin, dar tot pe profit vomtermina, dupa cum arata situatia de pana acum", a spus el.

Anul trecut unitatea a incasat aproape 16.000 de euro dinafacerea cu hostelul, din care 4.900 de euro a fost profitul brutobtinut, porivit datelor de la Ministerul de Finante. Proprietarulmai spune ca planuieste sa dezvolte capacitatea de cazare la 50 delocuri in urmatorii ani, cu ajutorul surselor financiareproprii.

Intre 10 si 14 euro pe noapte

Veronica Dragoiu, proprietarul hostelului Friends HostelBucharest, care detine 22 de locuri, spune ca daca in perioadacuprinsa intre septembrie anul trecut si februarie anul acestaveneau destul de putini turisti, din martie hostelul "si-a revenitla normal".

"In ceea ce priveste clientii pe care ii atragem nu s-auschimbat multe lucruri fata de anul trecut, primim in continuare inproportie de 90% tineri turisti straini, pretul unui loc variindintre 10 si 14 euro pe noapte", a declarat Dragoiu.

Si hostelul Miorita din Lipscani, care opereaza sase camereclasate la trei stele, a atras in principal turisti straini,raportul fiind de 9 la 1 in fata turistilor romani, potrivit unuireprezentant al hostelului.

"Numarul total de turisti cazati in Romania a scazut in primajumatate a anului cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut,insa in ceea ce priveste numarul de turisti tineri, adica ceicazati in hosteluri, nu a fost o scadere la fel de drastica", aspus Ildiko Matyas, presedintele asociatiei hostelurilor de pepiata romaneasca, Youth Hostel Romania (YHR).

Ea considera ca asa cum mai este loc destul pentru dezvoltareaturismului in general in Romania, nici turismul pentru tineret sireteaua de hosteluri nu este o exceptie de la aceasta regulagenerala, fiind inca orase mari turistice unde nu exista hostel, deexemplu Timisoara. Din punctul ei de vedere, hostelurile sunt celmai bine reprezentate in orase precum Sibiu, Sighisoara,Cluj-Napoca si Bucuresti. Ea adauga faptul ca unii turisti romaniau inceput sa se informeze despre oportunitatile oferite dehosteluri si au gasit favorabil raportul pret/servicii in fata unorhoteluri.

"Incasarile hostelurilor nu sunt sub controlul asociatiei, noiavem misiunea de a oferi promovare nationala si internationala,editarea de brosuri si pliante pentru hostelurile din retea,rezervari online, formari profesionale in tara si strainatatepentru conducatorii si angajatii hostelurilor", a spus IldikoMatyas.

Putine locuri in hosteluri

In Capitala sunt 54 de locuri in hosteluri si 1.672 de locuri intara anul trecut, potrivit datelor oferite de Institutul Nationalde Statistica. "Numarul total de hosteluri autorizate de catreMinisterul Turismului se ridica la peste 150, dar nu toate s-audeschis pentru grupul tinta de tineri straini, ci o mare partenumai din cauza ca au primit autorizarea aceasta, neavand conditiisuficient de bune pentru categoria de hotel", a spus Ildiko Matyas,presedintele asociatiei hostelurilor de pe piata romaneasca, YouthHostel Romania (YHR). Reprezentantii Ministerului Turismului nu autransmis date legate de cate hosteluri sunt in tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO