Companii

Sunt pline avioanele care aduc romani din Spania si Italia si nu cele care-i duc pe romani la schi in afara

Sunt pline avioanele care aduc romani din Spania si Italia si nu cele care-i duc pe romani la schi in afara

Pe zborurile retur din Italia si Spania exista liste de asteptare cu romani care vor sa isi cumpere un bilet pentru a se intoarce in tara

23.12.2009, 23:30 36

"Din pacate nu este o masa prea mare de romani care merg invacanta la schi in strainatate, avand in vedere cheltuielile pecare le presupune o astfel de vacanta. Sunt insa foarte multiromani care muncesc in Spania si Italia si care se intorc in taracu ocazia sarbatorilor de iarna", a declarat Adrian Ionascu,directorul general al companiei low-cost Blue Air, care estimeazaanul acesta un numar de 1,7 milioane de pasageri, mai mult cu 54%fata de anul anterior, si o cifra de afaceri de 170 milioane deeuro.

Peste 300.000 de romani au fost in Austria anultrecut
Compania low-cost opereaza o data pe saptamana zboruri pe rutaBucuresti-Salzburg, cu un pret care incepe de la 140 de eurodus-intors. Salzburg, al patrulea oras ca marime din Austria, aatras anul trecut circa 29.000 de turisti romani, din care 70% auvenit in perioada de iarna. In total, anul trecut au fost inAustria 316.000 de romani, din care 35% au ales Viena si 41% auales destinatiile de schi Tirol si Salzburg, potrivit lui RudolfLukavski, consilierul comercial al Ambasadei Austriei laBucuresti.
"Asteptam un grad de incarcare al aeronavelor de 75% pe cursaBucuresti-Salzburg in decembrie si ianuarie. Dupa aceea cred caacest nivel va mai scadea", a spus Ionascu. In acelasi timp, elprecizeaza ca pe zborurile retur din Italia si Spania exista listede asteptare cu romani care vor sa isi cumpere un bilet pentru a seintoarce in tara. Romania are cei mai multi imigranti in Spania siItalia, potrivit unui studiu publicat de biroul european destatistica, Eurostat, care analizeaza numarul de muncitori strainidin fiecare stat membru UE. Astfel, in Spania muncesc 735.000 deromani, iar in Italia 625.000 de romani.

Nici ofertele nu ridica gradul de ocupare
O situatie similara cu cea a Blue Air se intalneste si la companiade stat Tarom, care zboara cu avioanele pline dinspre Italia siSpania, insa spre destinatii ca Salzburg, Zürich, Lyon sau München(in apropiere de zone de schi) aeronavele au doar 50% grad deocupare.
"Primele doua zboruri catre destinatia Salzburg au avut un grad deocupare de 48%, insa asteptam ca in perioada sarbatorilor de iarnaacesta sa depaseasca 50%", au declarat reprezentantii companieiTarom, care opereaza un zbor direct pe saptamana pe aceasta ruta,in fiecare sambata.
Desi Tarom a introdus si o oferta speciala de 138 de euro pentru unbilet dus-intors, valabil cu rezervari pana pe 31 octombrie anulacesta, aeronavele nu vor zbura la capacitate maxima in acest sezonde iarna.
Doar pentru perioada de Revelion au fost 95% din locuri rezervatecatre Salzburg, potrivit unor declaratii anterioare ale lui DragosDura, sef serviciu vanzari in cadrul departamentului marketing sivanzari la Tarom.
Anul acesta ne asteptam sa transportam peste 8.000 de pasagericatre destinatiile de schi. Insa pana la sfarsitul sezonului deiarna, adica pana in martie 2010, estimam sa transportam peste30.000 de pasageri catre destinatiile de schi", au spusreprezentantii Tarom.
Pe de alta parte, cele mai bune grade de incarcare, ce ajung la100%, se inregistreaza doar pe zborurile retur din tarile in caremuncesc romanii: Spania si respectiv Italia.
Si operatorul aerian Carpatair, detinut de omul de afaceri NicolaePetrov, a anuntat un grad de ocupare de 95% la zborurile dinspreSpania si Italia. Mai mult, compania se astepta sa transporte indecembrie 45.000 de romani, care se intorc din Italia cu ocaziasarbatorilor de iarna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO