Companii

SUV-urile compacte si masinile de oras scad cel mai putin pe piata auto

SUV-urile compacte si masinile de oras scad cel mai putin pe piata auto

Vanzarile SUV-ului Audi Q7, cel mai bine vandut model de teren din segmentul premium, au inregistrat o scadere de 70% in primele cinci luni ale anului fata de perioada similara a anului trecut

25.06.2009, 00:00 77

Vanzarile masinilor de oras si ale SUV-urilor au inregistrat cel mai mic declin in primele cinci luni ale anului, de 39% respectiv 18%, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), in conditiile in care importurile de autoturisme scad cu 47%.

Cel mai accentuat declin a fost inregistrat de modelele din gama superioara de pret, precum cele din clasa mare si segmentul de lux care au scazut cu 53%, la 293 de unitati, respectiv 62% la 66 de unitati.
„Cele mai lovite de scaderi sunt masinile mari si scumpe, datorita curentului de downsizing. Clientii opteaza acum pentru modele din segmentele inferioare si pentru motorizari mai mici. Cei mai loviti sunt acum jucatorii din zona de lux", a spus Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, care mai detine si functia de director general al Porsche Romania, cel mai mare jucator de pe piata de profil.
Cu toate acestea, in cazul SUV-urilor ritmul mai redus de scadere se datoreaza noilor modele lansate, care in general se inscriu in segmentul inferior de pret.
Spre exemplu, daca in top 10 cele mai bine vandute SUV-uri in primele cinci luni ale anului trecut erau modele precum Volkswagen Tuareg, BMW X5 si Toyota Land Cruiser, in 2009 singurul care mai face parte din cele mai bine vandute este Tuareg, dar cu o scadere de peste 63% a vanzarilor.
„Peste tot in Europa SUV-urile inregistreaza scaderi din cauza noilor reglementari in ceea ce priveste emisiile de noxe. La acest capitol Audi dispune insa de motorizari Euro 5, iar viitorul Q7 facelift (care va fi lansat in vara acestui an - n.red.) va fi disponibil cu motorizari Euro 6", a subliniat Valmar.
Vanzarile SUV-ului Q7, cel mai bine vandut model de teren din segmentul premium, au inregistrat o scadere de 70% in primele cinci luni ale anului fata de perioada similara a anului trecut, la 62 de unitati. Scaderea a fost determinata in principal de motorizarile mari, de 4,2 litri pe benzina, care au inregistrat un declin de 83% si de dieselul de 4,0 litri, care a scazut cu 96%. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul lui BMW X5, care a scazut cu 83%, la 70 de unitati, in aceeasi perioada.
In cazul lui Mercedes-Benz ML, ale carui vanzari au scazut cu 37%, cel mai mic declin l-a inregistrat motorizarea cea mai mica, de 3,0 litri diesel, de 28%, in timp ce versiunea cu motor de 4,0 litri diesel a scazut cu 41%.
Cel mai bine vandut SUV este modelul Renault Koleos in primele cinci luni, lansat pe piata locala in toamna anului trecut, cu 468 de unitati.
Pe locurile doi si trei se afla Hyundai Tucson, in scadere cu 56%, la 417 unitati, si VW Tiguan, care a scazut cu 43%, la 407 masini.
Acestea dispun numai de motorizari de sub 2,0 litri, care ofera si un consum de combustibil mai mic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO