Companii

Targul de case a fost batut la popularitate de maratonul Bucuresti

Targul de case a fost batut la popularitate de maratonul Bucuresti

Cel putin opt targuri imobiliare au fost anuntate pentru aceasta toamna in Bucuresti, in conditiile in care dezvoltatorii participa la fiecare eveniment cu aceeasi oferta, fara sa modifice preturile semnificativ

19.10.2009, 00:00 77

"Nu s-a intamplat nimic. Nici macar contacte nu am strans. Devina cred ca este nemediatizarea evenimentului. Nu am vazut piciorde presa pe aici", spune George Dimitriu, consultant al firmei PYFReal Estate, care promoveaza ansamblul de apartamente Obor Towersdin Bucuresti si care a fost prezent in cadrul targului deapartamente Condominium, organizat la sfarsitul saptamanii trecutela Sala Palatului, din Bucuresti.

Duminica, la ora 13, cateva sute de bucuresteni inca mai alergaupe Calea Victoriei, pana in apropiere de Sala Palatului, in ceade-a doua editie a maratonului Bucuresti, care a atras, potrivitorganizatorilor, peste 4.000 de alergatori, in ciuda vremiifriguroase din oras.

In acelasi timp, organizatorii targului imobiliar nu au pututface o apreciere privind numarul vizitatorilor din cele patru zilede desfasurare.

Toamna, cu aceleasi oferte

"Nu avem inca o evaluare a numarului vizitatorilor; vom face oestimare in functie de numarul de pliante care au fost distribuite.Mai relevanta decat cantitatea mi se pare calitatea vizitatorilor,care se observa prin impactul pe care l-au avut expozantii lastanduri. Conditiile sunt foarte dificile fata de anii trecuti. Nuse dau credite, nu sunt proiecte noi. Aceasta este piata la oraactuala", a declarat Felicia Iordache, managing partner al firmeiPlus Media, unul dintre organizatorii evenimentului.

Potrivitdatelor de pe site-ul evenimentului, tarifele pentru expunerea uneicompanii in cadrul targului pornesc de la 860 de lei/metru patrat(200 euro/mp) pentru un stand standard, dar potrivitorganizatorilor discount-urile au ajuns si la 50%.

Aceasta a fost a doua editie a targului Condominium din acestan, dupa un eveniment organizat in primavara, dar in ultimelesaptamani au fost organizate numeroase alte evenimente imobiliare,la Palatul Copiilor, Palatul Parlamentului sau World Trade Center,care au dus la o aglomerare a acestei piete.

Printre proiectele imobiliare prezentate cele mai multe se aflain zonele din sudul si estul Capitalei - Fortuna Residence, VitanResidence, Pallady Towers sau Confort City, dar si in nordulorasului - Green Vista sau Parcul Privighetorilor. Toate acesteproiecte sunt promovate de cel putin un an, astfel ca persoaneloraflate in cautarea unei locuinte de mai mult timp, acesteansambluri le sunt deja cunoscute.

Programul "Prima casa" si venirea toamnei au mobilizatorganizatorii de targuri imobiliare, dar numarul mare de evenimenteorganizate a dus la o scadere a interesului vizitatorilor, catavreme ofertele sunt in mare masura aceleasi.

Apartamente scumpe in continuare

"Zilele trecute (joi, vineri, sambata - n.red.) a fost chiar maiprost. Nu prea iese lumea din casa pe vremea asta urata si targuleste organizat la un timp destul de scurt de cel de saptamanatrecuta, de la World Trade Center", isi justifica numarul mic devizitatori un reprezentant al companiei Gigant Construct,dezvoltatorul proiectului Pallady Towers. Alaturi de dezvoltatoriimobiliari, la targ au participat si reprezentanti ai bancilor,site-uri imobiliare sau chiar producatori de panouri solare. Niciacestia nu au gasit insa prea multi clienti.

"Consider ca ofertele prezentate aici sunt destul de scumpe,acesta fiind principalul motiv pentru care nu vine lumea nici azi,si am inteles ca nu prea au fost nici zilele trecute. Apartamentelecu doua camere sunt in jur de 80.000 de euro. Noi finantam siastfel de achizitii, dar pentru persoane cu un venit corespunzator:circa 5.000 de lei lunar, pentru un credit pe o durata de 30 deani", declara Carmen Achim, consilier clientela private banking incadrul BRD.

Initiativa organizatorilor de a oferi cafea calda gratuitvizitatorilor targului a atras si atentia unor persoane mai putininteresate de case si mai degraba in cautarea unui adapostcald.

"Am crezut ca sunt case mai ieftine, dar sunt doar de la 45.000de euro. Ce sa iau cu pensia mea de 600 de lei?", se intreaba peholurile salii Palatului o doamna de 66 de ani, in timp ce mutacafeaua dintr-un pahar intr-altul. Ceva mai interesat de locuinteera un tanar de 29 de ani, care se recomanda a lucra la Guvern,dupa care prefera sa fie considerat functionar public.

"Este interesant targul. Este primul la care particip, deoareceacum am inceput sa cautam casa. Ne intereseaza un apartament cudoua camere, prin programul "Prima casa", dar preturile sunt incontinuare destul de mari", spune Ionut, care a vizitat targulalaturi de sotie.

Piata rezidentiala din Bucuresti a reintrat in amorteala, dupace in primele saptamani de la inceperea programului "Prima casa"proprietarii de apartamente vechi s-au grabit sa mareascapreturile. Actuala stare de instabilitate politica prelungeste cuatat mai mult procesul decizional cu privire la achizitia uneicase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO