Companii

Tarom estimeaza stagnarea afacerilor, cu mai putini pasageri la clasa business

Tarom estimeaza stagnare, cu mai putini pasageri la clasa business

Ruxandra Brutaru, noul director general al TAROM: Noi am facut bugetul anul acesta pe acelasi numar de clienti. Caderea Lehman Brothers a afectat puternic pasagerii nostri de business. Astfel ca s-a redus numarul de pasageri care inainte cumparau bilete la clasa de business

29.03.2009, 17:46 115
"Noi am facut bugetul anul acesta pe acelasi numar de clienti. Caderea Lehman Brothers a afectat puternic pasagerii nostri de business. Astfel ca s-a redus numarul de pasageri care inainte cumparau bilete la clasa de business", a declarat Ruxandra Brutaru, noul director general al TAROM.
Ea se asteapta la mentinerea afacerilor, iar scenariul optimist este cel al unei cresteri "cu circa 10% daca prindem ceva din piata de charter, asa cum cum ne dorim, dar pana acum nu sunt semnale in acest sens".
Pentru anul acesta, compania planuieste sa atinga aceleasi targeturi ca anul trecut. "Vrem sa mentinem compania pe linia de plutire, in echilibru", a precizat Ruxandra Brutaru.
Compania intentioneaza sa realizeze economii in valoare de aproape 8,6 milioane de dolari (6,47 mil. euro) in urma masurilor de reducere a cheltuielilor.
Ca parte a acestei strategii, operatorul aerian a inchiriat in ianuarie in regim de leasing trei aeronave Boeing 737-800, care, potrivit datelor TAROM, ar putea aduce in total o economie de 36 mil. dolari (27 mil. euro)/an la bugetul TAROM, fiind cu aproape 50% mai ieftine decat in cazul in care ar fi fost cumparate.
Tot in scopul reducerii cheltuielilor, TAROM a decis sa schimbe firma de catering cu care colaboreaza, apeland la una care utilizeaza echipamente mai usoare din plastic si biodegradabile in locul celor de sticla, cu scopul de a reduce greutatea aeronavelor si a eficientiza consumul de combustibil.
Noua firma care va asigura serviciile de catering ale TAROM, Alpha Rocas, este controlata de grupul britanic Alpha Airports, fiind cea mai mare companie de catering aerian de pe piata internationala de profil. TAROM are in prezent o participatie de 30% in cadrul Alpha Rocas, iar Aeroportul Henri Coanda detine si el o parte din titlurile firmei de catering, a declarat Ruxandra Brutaru.
Masurile de reducere a costurilor nu vizeaza si reduceri de personal. In prezent, operatorul aerian are aproximativ 2.480 de angajati, insa reprezentantii sai spun ca se confrunta cu o lipsa de piloti calificati, mai ales ca din cei 200 de piloti pe care ii detine in prezent, aproape 40 ar fi trebuit sa se pensioneze anticipat.
Pe de alta parte, compania aeriana va introduce din luna iunie noi zboruri externe dinspre Bucuresti spre Amsterdam, Lyon, Venetia, Dubrovnik, Zagreb, Cluj-Paris, iar pe rutele interne Bucuresti-Constanta, Cluj-Constanta, Iasi-Constanta, Iasi-Timisoara.
Compania aeriana a operat schimbari si in politica de pret, venind cu bilete de 50 de euro dus-intors (fara taxe incluse) pentru cursele externe si 24 de euro pentru cele interne pentru zborurile la clasa economic de la inceputul anului acesta. Pana in prezent, compania a vandut aproximativ 45.000 de bilete si asteapta pana la sfarsitul lui 2009 vanzari de peste peste 200.000 de bilete.
Ea a mai a precizat va cauta sa flexibilizeze sistemul actual de tarifare, care prevede in prezent conditia achizitionarii biletelor la oferta cu cel putin o luna inainte de data plecarii. In acest moment, aproximativ 62% din pasagerii TAROM prefera sa-si cumpere biletele cu cel putin 30 de zile inainte, apreciaza ea.
"Anul 2009 va fi un an dificil, AEA (Asociatia Companiilor Aeriene Europene) estimand o scadere globala (a pietei aeriene- n.red.) de peste 4,8 mld. dolari, o inrautatire a situatiei previzionate, cu doar trei luni in urma, cu aproape 2,3 mld. dolari. Pe fondul acestei crize, companiile aeriene se vad obligate sa actioneze agresiv in vederea mentinerii numarului pasagerilor", a precizat directorul general al companiei.
Pierderile TAROM au atins 28 de milioane de dolari (21 mil. euro) la sfarsitul lui 2008, iar numarul de pasageri transportati a scazut fata de 2007. Anul trecut aproximativ 1,98 de milioane de pasageri au utilizat serviciile TAROM, insa in martie 2009 numarul clientilor a crescut cu aproape 10% fata de luna februarie.
Cifra de afaceri a operatorului aerian pe 2008 nu este deocamdata definitiva, insa veniturile TAROM obtinute din exploatare au atins anul trecut 404 milioane de dolari (303,9 mil. euro).
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO