Companii

TAROM: Piata aeriana va fi afectata de pretul petrolului si de criza creditelor

TAROM: Piata aeriana va fi afectata de pretul petrolului si de criza creditelor

TAROM a inregistrat anul trecut o crestere de 40% a traficului, pana la 1,8 milioane de pasageri

08.02.2008, 20:41 37

Sorin Georgescu, executive vice president marketing&sales al companiei aeriene TAROM, crede ca din cauza crizei creditelor traficul de leisure va scadea, pentru ca lumea va consuma mai putin.
"In cazul unei crize, lumea incepe sa faca economii. Este destul de greu sa spunem cu exactitate ce se va intampla in acest an. Este o marja de eroare destul de mare, limita inferioara a numarului de pasageri transportati fiind de 1,8-1,9 milioane de persoane, iar limita superioara de 2,3 milioane", a spus el.
TAROM a avut anul trecut unul dintre cei mai buni ani, reusind sa inregistreze o crestere de aproape 40% a traficului, pana la circa 1,8 milioane de pasageri, si sa atinga un grad de ocupare record de 69%-70%. Anul acesta insa operatorii aerieni se vor confrunta atat cu o criza economica mondiala, cat si cu cresteri ale pretului petrolului care ii va pune in fata unei alegeri dificile, marja de profit mai redusa sau cresteri de preturi.
"Profitul va fi afectat ca urmare a cresterii pretului la petrol. Este foarte greu sa luam in calcul majorari de tarife si nu am luat deocamdata decizii in acest sens. In cazul traficului de business, care are in vedere mai degraba calitatea si este mai putin sensibil la pret, tarifele vor stagna sau vor urca. Pentru migratia de munca insa, batalia se duce pe locatie si pret", a spus Georgescu, care admite ca pe anumite segmente biletele ar putea fi mai scumpe.
"Este totul in functie de jocul concurentei pe ruta respectiva. Am putea accepta si o scadere a profitului pe termen scurt. Profitul nu se gandeste pe azi pe maine. Este foarte important sa castigi cota de piata", a adaugat reprezentantul companiei aeriene nationale.
Profitul TAROM nu este la un nivel foarte ridicat, pentru anul trecut reprezentantii companiei bugetandu-si un profit brut de 5,4 mil. euro, aferent unui nivel al afacerilor de peste 230 mil. euro. O sursa importanta de venituri pentru TAROM sunt si zborurile charter care aduc venituri substantiale in perioade scurte de timp. Acestea contribuie intre 5% si 10% la veniturile totale ale companiei.
"Zborurile charter sunt extrem de interesante, dar sunt localizate din punctul de vedere al timpului, vara. Preferam sa dam prioritate curselor regulate, mai ales ca acum avem o aeronava in minus (n. red. - in urma accidentului care a avut loc in decembrie pe pista aeroportului Otopeni) si trebuie sa ne gestionam foarte bine zborurile", a spus Gorgescu. TAROM este controlata in proportie de 95% de statul roman, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO