Companii

Taxa pe „monopolul natural“ a scos investitorii la vânzare

Taxa pe „monopolul natural“ a scos investitorii la vânzare

Autor: Stefan Musgociu

23.01.2013, 00:07 1401

Bursa a scăzut marţi, 22 ianuarie, cu 1%, într-o piaţă în care acţiunile Transelectrica şi Transgaz au coborât cu aproape 3%, ca reacţie la intenţia Guvernului de a introduce o taxă pe "mo nopolul natural" pentru operatorii de trans port şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,87%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,91% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 1,19%, iar indicele BET-FI, al acţiu nilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon dul Pro prietatea, a coborât cu 1,03%. Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,71% sub ni velul de luni. Corecţia indicelui a fost deter mi na tă în principal de scăderea acţiunilor Trans elec trica (-2,73%) şi Transgaz (-2,93%). Aceste ti tluri au coborât în primele două ore cu peste 4%, în condiţiile în care unii investitori au pla sat mai multe ordine de vânzare ca reacţie la in tenţia Guvernului de a introduce o taxă "pe mo no polul natural" pentru operatorii de trans port şi distribuţie din sectorul energiei şi al ga zelor.

Anunţul privind introducerea taxei nu a avut o influenţă semnificativă luni asupra acţiunilor Transelectrica şi Transgaz, cele două titluri scăzând uşor, cu 0,36% şi, respectiv, cu 1,08%.

"Evoluţia de astăzi a pieţei locale a fost în sincronizare cu bursele europene importante, la care, probabil, a contribuit în sens negativ şi publicarea proiectului ordonanţei cu privire la iniţiativa Guvernului de introducere a unei taxe pentru companiile implicate în trans portul şi distribuţia de gaze şi electricitate. Dacă me todologia de tarifare s-ar aplica întocmai (ceea ce nu a fost cazul în trecut, precum se cu noaşte în cazul Trans gaz şi mai ales la Transelec trica), atunci taxa supli­men tară raportată la volu mul de business (adică la canti ta tea transpor tată) ar trebui să fie inclusă în tarif (deci să fie suportată de consu ma torii finali), aşa cum sunt de altfel şi rede venţele plătite de acestea. Aceasta nu pare să fie însă şi intenţia Guver nului şi ANRE, din moment ce în nota de fundamentare a ordo nanţei se spune că rezul tatele financiare ale com paniilor sunt solide şi pot suporta impu nerea unei astfel de taxe", a declarat Mihai Iulian Căruntu, şeful Depar­tamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

El spune că Transelectrica ar fi mai puţin afectată decât Transgaz de aplicarea unei astfel de taxe. Astfel, în cazul Transelectrica impactul unei astfel de taxe ar fi de circa 25 milioane lei raportat la un profit operaţional mult mai mare decât în 2012, estimat la 170 - 200 milioane lei. În acelaşi timp, pentru Transgaz, analistul estimează un impact de peste 80 de milioane lei, ceea ce ar însemna o scădere cu până la 25% din profitul operaţional.

Tranzacţiile cu acţiuni Transelectrica au însumat 313.000 de lei, iar titlurile Transgaz au consemnat un rulaj de 2,2 milioane lei, din care 1,1 milioane lei a reprezentat valoarea a două deal-uri. Tranzacţiile negociate au fost reali za te la un preţ cu 3,72% sub ultima cotaţie de luni.

După ce luni au scăzut cu peste 2%, acţiunile OMV Petrom (SNP) au încheiat şedinţa de marţi în creştere nesemnificativă, cu 0,04%, la 0,452 lei.

Corecţia înregistrată luni a fost o reacţie la in ten ţia Guvernului de a su pra taxa cu 60% com pa niile care derulează acti vităţi de ex tracţie şi vânzare a gazelor naturale din Româ nia, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră. Ta xa va fi aplicată la veniturile suplimentare ob ţinute ca urmare a dereglementării pre ţurilor din sector.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în to tal acţiuni de 38,6 milioane lei (8,9 milioane euro), valoare cu aproape 70% peste rulajul de luni, de 22,9 milioane lei (5,2 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO