Companii

TCE Logistica a renuntat la 650 de angajati si la jumatate din masini. „A fost un mare haos”

TCE Logistica a renuntat la 650 de angajati si la jumatate din masini. „A fost un mare haos”
25.02.2010, 23:04 195

"Aerul este cu totul altul acum", spune Sorin Sofian, directorulgeneral al TCE Logistica, unul dintre primii cinci curieri de pepiata, care asteapta anul acesta o marja de profit de 4%, dupa cecaracterizeaza anul trecut ca fiind "un mare haos" si "primul an incare compania a terminat pe pierderi".

TCE Logistica, parte a grupului RTC Holding, controlat deOctavian Radu, a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de19,5 milioane de euro, fata de 17 milioane de euro in 2008, insa aintrat pe pierderi. Reprezentantii companiei nu au precizat insacare a fost valoarea pierderilor.

Compania a trecut printr-un proces de restructurare, dupa ceanul trecut a achizitionat brandul Curiero si a realizat un schimbde actiuni cu firma de curierat intern Curiero.

Inurma acestui proces, au fost disponibilizati 650 de oameni. Altfelspus, TCE Logistica a ajuns la 1.150 de angajati fata de 1.800 deoameni in 2008, salariul unui curier din Capitala variind intre1.000 si 1.300 lei.

"Anul acesta nu mai este ca anul trecut, cand in fiecare lunaaveam un plan de restructurare a costurilor", spune Sofian.

Au renuntat la multe masini in leasing

Mai mult, seful TCE Logistica a renuntat la 400 din cele 800 demasini anul trecut. O parte din masini au fost returnate firmelorde leasing cu care lucreaza compania. Pe leasing operational,compania de curierat colaboreaza cu Arval si First FleetManagement, iar pe leasing financiar cu BRD Leasing, TiriacLeasing, Alfa Leasing, porivit oficialului companiei. De altfel,marii jucatori din piata leasingului au anuntat inca de lainceputul anului trecut ca nu mai au loc in parcurile auto propriipentru a depozita masinile predate de clienti.

Tot ca o masura pentru reducerea costurilor, firma de curierat,la care actionar majoritar este Octavian Radu, a decis sasubcontracteze activitatea din 12 judete din tara, acesta fiindprimul an in care s-a luat o astfel de masura.

"Am facut o analiza a judetelor in care transportam cele maimici volume de marfa si am hotarat sa subcontractam activitateapentru a ne reduce costurile", a spus Sofian.

Dupa toate aceste actiuni intreprinse, directorul general al TCELogistica sustine ca inca nu stie sigur cum se va prezenta anulacesta pentru companie.

"In realizarea bugetului pe anul acesta m-am bazat pe discutiilecu clientii nostri, care si-au redus volumele cu 30-50%. Printrecei mai afectati clienti cu care lucram sunt cei care furnizeazadiferite marfuri supermarketurilor si hipermarketurilor. Astfel,lucram dupa trei scenarii", a spus Sofian.

Cel mai pesimist scenariu arata o mentinere a cifrei de afaceri,in timp ce al doilea scenariu indica o crestere cu 10% a cifrei deafaceri, iar ultimul scenariu si cel mai optimist arata o cresterecu 24% a cifrei de afaceri, pana la 24 milioane de euro, potrivitlui Sofian.

S-a mai linistit piata

"Fiecare zi lucratoare inseamna bani pentru noi. Ne bucuram caluna martie are in plus trei zile lucratoare fata de lunileanterioare", a spus Sorin Sofian. In opinia lui, o crestereconstata a afacerilor se va vedea in semestrul doi anul acesta, inprincipal datorita revenirii segmentului de colete si paleti, caregenereaza 55% din cifra de afaceri. Serviciile postale genereaza30% din cifra de afaceri a TCE Logistica iar restul activitatilor(depoziotare, manipulare, altele) aduc 15%.

Pentru anul acesta, seful companiei de curierat are deindeplinit doua obiective clare: trecerea pe profit (fiind vizat unprofit net de 4% din cifra de afaceri) si cresterea calitatii, prinasigurarea livrarii intr-un timp cat mai scurt.

In opinia lui Sofian, piata de curierat a scazut anul trecut cu20%, pana la 160 de milioane de euro. "S-au mai linistit lucurilepe piata anul acesta. Tarifele incep sa se stabilizeze datoritaiesirii de pe piata a unor companii ce practicau preturi subnivelul costurilor", a mentionat Sofian.

Tinta de 90 mil. euro pana in 2015

Sofian mai apreciaza ca piata de curierat din Romania este abiain faza de crestere fata de pietele din Occident. In acest sens, elsustine ca planurile pe termen lung ale companiei TCE Logisticaarata o crestere a businessului pana la 90 de milioane de euro in2015.

TCE Logistica activeaza pe curierat domestic, expeditiileinternationale spre Ungaria si Bulgaria fiind nesemnificative incifra de afaceri.

"Va trebui sa ne conectam la un moment dat pe piatainternationala", spune Sofian. Compania TCE Logistica opereaza pemai multe linii de business. Linia de curierat aduce 60% din cifrade afaceri, cea de cargo genereaza 30%, in timp ce aportul linieiexpress si al liniei warehousing reprezinta 10% cumulat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO