Companii

Terapia Ranbaxy face cu 6,6 mil. € un centru de cercetare

Terapia Ranbaxy face cu 6,6 mil. € un centru de cercetare

Autor: Laurentiu Cotu

07.11.2013, 19:30 707

Terapia Ranbaxy, cel mai mare producător de medicamente generice din România, va investi 29,2 mil. lei (circa 6,6 mil. euro) pentru realizarea unui centru de cer­ce­tare şi dezvoltare la Cluj-Napoca, unde vor fi produse noi tipuri de tablete, capsule sau comprimate.

Proiectul de investiţii este finanţat atât din fonduri euro­pene, cât şi din fondurile proprii ale companiei, iar pe­rioada de implementare este de 18 luni, până în anul 2015.

„Contractul de finanţare pentru centrul de cercetare şi dezvoltare Terapia de la Cluj a fost semnat în luna iulie a acestui an, iar durata contractului este de 18 luni. Clădirea va avea trei niveluri, o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, urmând să fie angajaţi 7 cercetători“, a declarat Mihaela Opriş, managerul de proiect. 

La finalul anului 2012, producătorul de medicamente avea 850 de angajaţi. Fabrica din Cluj-Napoca produce 200 de tipuri de medicamente orale şi injectabile, iar potrivit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România, Ranbaxy ocupă locul nouă pe piaţa farmaceutică locală, cu o cotă de 3,8%.

Terapia Ranbaxy a înregistrat în trimestrul al treilea o creştere cu aproximativ 5% a cifrei de afaceri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 110 milioane lei (24,7 milioane euro), ca urmare a lansării de produse noi din sfera cardiovascular, oncologie şi din segmentul fără prescripţie medicală (OTC). Compania şi-a bugetat pentru acest an o creştere cu 10% a cifrei de afaceri, de la rulajul de 450 mil. lei (100 mil. euro) realizat în 2012.

Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în luna martie 2006, de la fondul de investiţii Advent International, un pachet de acţiuni reprezentând 96,7% din acţiunile Terapia Cluj-Napoca, pentru 324 milioane de dolari. Ulterior, în 2008, grupul japonez farmaceutic Daiichi Sankyo a devenit acţionarul majoritar al Ranbaxy Laboratories.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO