Companii

Terapia Ranbaxy renunta la 10% din angajati

07.01.2010, 23:07 174

Producatorul Terapia Ranbaxy din Cluj, unul din principaliijucatori din industria de medicamente, va disponibiliza lunaviitoare 84 de oameni, ceea ce reprezinta circa 10% din intregulefectiv.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, in 2008in cadrul companiei lucrau 899 de oameni.

"In contextul adancirii crizei economice in general si asuprareglementarilor, subfinantarii si crizei de lichiditati dindomeniul sanatatii in special, Terapia Ranbaxy, la fel ca altecompanii farmaceutice, a fost nevoita sa aplice masuri derationalizare a costurilor, acest proces dificil insemnand sireduceri de personal", au spus oficialii companiei.

Terapia Ranbaxy a inregistrat in trimestrul trei al anuluitrecut vanzari de 17 mil. dolari, in scadere cu 25% fata deperioada similara a anului trecut.

Mai multi producatori din industrie au anuntat inca de anultrecut, masuri de reducere a costurilor care au vizat si resurseleumane. Astfel, in decembrie aproximativ jumatate din angajatiiLaborMed au fost trimisi in somaj tehnic, iar compania a anuntat lamomentul respectiv ca ia in calcul si renuntarea la o parte dinpersonal, fara a oferi si alte detalii. Tot la capitolulrationalizari, Zentiva a intrerupt temporar activitatea sectiei deforme solide in intervalul 14 septembrie - 1 noiembrie. Altecompanii precum Antibiotice si-au diminuat inca din 2008 numarul deangajati.

Acestea sunt primele efecte concrete ale crizei in industriafarmaceutica, care pana acum si-a pastrat ritmul de crestere inlei, iar insolvente sau falimente majore nu au fost semnalate asacum s-a intamplat in cazul altor industrii. Pe de alta parte, maimulte companii din industria farmaceutica si-au schimbatconducerea, printre ele numarandu-se Terapia Ranbaxy, Zentiva siActavis.

Managementul producatorului clujean a fost preluat de catreDragos Damian, care a mai avut un mandat similar in intervalul2006-2008.

Piata farmaceutica este estimata la peste 1,8 mld. euro, iarprincipalii jucatori sunt Sanofi - Aventis, Roche, GlaxoSmithKline(GSK), Novartis, Servier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO