Companii

Theodore Kiakidis, Global Finance: Romania si intreaga regiune au avut expunere minima la criza subprime

Theodore Kiakidis, Global Finance: Romania si intreaga regiune au avut expunere minima la criza subprime

Theodore Kiakidis, partener in cadrul firmei de private equity Global Finance, spune ca este mult mai usor sa faci afaceri pe piata locala comparativ cu acum zece ani "atat din punct de vedere economic cat si institutional"

22.07.2008, 20:05 294

"Piata internationala de private equity determina si evaluarile de aici, iar daca aceasta cade este inevitabil ca si evaluarile locale sa fie afectate. Daca multiplii merg in jos in alta parte, vor merge in jos si in Romania", spune Kiakidis intr-un interviu acordat ZF.
Ritmurile mari de crestere din majoritatea sectoarelor economice au determinat asteptari foarte mari ale antreprenorilor, care insa s-au temperat in ultima perioada.
"A fost o exuberanta in piata bazata pe ritmuri de crestere foarte mari, iar oamenii tind sa creada ca sunt sustenabile pe termen lung. In urmatorii ani insa, Romania va continua sa aiba cresteri sanatoase, in pofida unor incetiniri temporare datorate efectului din real-estate", este de parere Kiakidis.
Fondul elen de investitii Global Finance a intrat in Romania in 1996, una din "pietele cheie" din regiune, an in care firma derula mai multe investitii, printre acestea numarandu-se producatorul de inghetata Delta, cel de mobilier Neoset si cel de coloranti, Romcolor. "Romania a fost o piata buna pentru Global Finance, chiar in perioadele mai dificile pentru firmele de private equity", spune Kiakidis.
Partenerul Global Finance este de parere ca este mult mai usor sa faci afaceri pe piata locala comparativ cu acum zece ani "atat din punct de vedere economic cat si institutional", iar efectul crizei creditelor ipotecare a fost minim in aceasta regiune. "Romania si intreaga regiune au avut o expunere minima sau deloc la criza subprime, singurul factor de impact fiind indirect reprezentat de bancile cu o expunere mai mare pe pietele vestice", afirma Kiakidis.
Printre afacerile locale ale Global Finance de-a lungul timpului se mai numara operatorul de telefonie mobila Orange, producatorul de medicamente Sicomed, lantul de supermarketuri La Fourmi si MobilRom. Dintre toate, cel mai profitabil exit a fost cel din Sicomed, companie preluata de cehii de la Zentiva in 2005.
"Exit-ul din Sicomed ne-a adus un multiplu "sanatos" dupa standardele industriei", spune partenerul Global Finance fara sa dea mai multe detalii.
Industria farmaceutica nu se mai numara printre prioritatile reprezentantilor fondului elen, in conditiile in care posibilele tinte sunt "putine si slab dezvoltate". "Nu ma pot gandi decat la o singura companie acum", spune Kiakidis.
La inceputul lunii aprilie, Global Finance a iesit din afacerea la Fourmi, cand a vandut pachetul majoritar de actiuni catre grupul belgian Delhaize, operatorul supermarketurilor Mega Image. Tranzactia s-a ridicat la 18,6 mil. euro, fiind incluse si drepturile de proprietate asupra patru magazine din cele 14 locatii ale retelei.
"Retail-ul ajunge la un stadiu de maturitate in care devine din ce in ce mai greu sa concurezi cu jucatorii mari, care au atins deja o masa critica. Nu as exclude o investitie in sector, dar ar fi ceva foarte selectiv si ar trebui sa indeplineasca anumite criterii de marime pentru a putea concura cu marii jucatori. Iar din acest punct de vedere nu pot spune ca este un sector prioritar", a mai spus Kiakidis.

Global Finance pe piata locala:
Este una dintre primele firme de private equity cu investitii pe piata locala;
Primele tranzactii au fost semnate in 1996;
In prezent detine o participatie majoritara la furnizorul de software Totalsoft, iar la producatorul de software Axigen (Gecad Technologies), detine o participatie minoritara;
Printre investitiile derulate se numara Chipita, Delta, Neoset, Orange, Romcolor, Titan/Moara Loulis;
Exit-ul care a adus cel mai mare randament a fost cel din Sicomed;
Se uita in principal la IT, servicii financiare si healthcare;
Este prezent si pe segmentul imobiliar, printre proiecte numarandu-se Global City, proiect amplasat in nordul Bucurestiului, pe o suprafata de 60.000 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO