Companii

Ţiriac a investit 14 milioane de euro în extinderea reţelei auto

Autor: Bogdan Alecu

12.12.2010, 23:44 54

ŢiriacAuto, divizia de retail auto a grupului controlat de omulde afaceri Ion Ţiriac, a investit aproape 14 mil. euro pentrudeschiderea a două centre de vânzare, primul finalizat recent laPiteşti, iar al doilea construit în parteneriat cu RMB InterAuto(companie la care deţine acţiuni şi fostul ministru de interne IoanRus - PSD) la Cluj.

Ţiriac a investit 6,6 mil. euro în noul dealer din Piteşti,valoare din care 1,1 mil. euro a reprezentat terenul şi 5,5 mil.euro construcţia efectivă a dealerului în care se comercializeazăşi repară automobile ale mărcilor Mercedes-Benz, Mitsubishi,Hyundai şi Ford.

În 2010 ŢiriacAuto a inaugurat în total trei noi centre auto, laCluj, Bucureşti şi Piteşti.

"În 2011 vom continua seria investiţiilor în reţea. Ne-am propusdeschiderea a două-trei locaţii noi, dar nu comunicăm încă noilelocaţii", a spus Silviu Docan, directorul general alŢiriacAuto.

Singura locaţie anunţată pentru 2011 de către reprezentanţiigrupului Ţiriac este un centru în apropiere de Suceava, care va fideschis în prima parte a anului viitor. Valoarea investiţiei nu afost comunicată. Centrul va acoperi astfel zona Moldovei urmând săcomercializeze inclusiv marca Ford.

Tester Iaşi, dealerul deţinut în proporţie de 50% de Ion Ţiriacşi 50% de omul de afaceri Bogdan Piţigoi, nu a mai semnat contractcu Ford România în ceea ce priveşte comercializarea mărcii,întreaga zonă fiind astfel neacoperită.

ŢiriacAuto deţine în prezent o reţea de 13 dealeri a nouă mărci(Ford, Mercedes-Benz, Hyundai, Mitsubishi, Jaguar, Land Rover,Chrysler, JEEP, Dodge) cu peste 60 de locaţii şi un businesscumulat estimat de ZF la 400 mil. euro anual.

Declaraţiile cu privire la extinderea reţelei vin în contextulîn care "afacerile din domeniul auto au scăzut mult înprofitabilitate, dar rămân atractive mai ales pentru operatoriiimportanţi, care au făcut deja investiţiile în sistem şi şi-aucreat şi o piaţă proprie", potrivit lui Silviu Docan. Vânzările demaşini au scăzut cu 70% faţă de anul 2008. "Am luat în calcul atâtlărgirea portofoliului de branduri comercializate sub umbrelaŢiriacAuto, cât şi extinderea paletei de servicii, pentru clienţiide tip corporate", a spus Docan, care a subliniat că nu s-a luat odecizie definitivă în sensul lărgirii portofoliului de mărci.

Ion Ţiriac are în România un grup de firme cu activităţi înauto, imobiliare, aviaţie sau leasing cu afaceri estimate la unmiliard de euro. Fostul mare tenisman român mai are participaţiiminoritare la Metro Cash&Carry România, UniCredit Ţiriac Banksau Allianz Ţiriac Asigurări. Ţiriac a pierdut în ultimul animporturile Ford şi s-a retras din Mercedes-Benz România, afaceride peste 200 mil. euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO