Companii

Tiriac Leasing a incheiat contracte de 120 mil. euro in primele noua luni

Tiriac Leasing a incheiat contracte de 120 mil. euro in primele noua luni

Piata leasingului va ajunge in acest an la 2,5 miliarde euro

06.11.2006, 17:55 23

Tiriac Leasing a incheiat in primele noua luni ale anului contracte in valoare de 120 de milioane de euro, in crestere cu 46%, fata de aceeasi perioada din 2005, potrivit reprezentantilor companiei.
In perioada ianuarie-septembrie, compania a incheiat 4.620 de contracte de finantare, fata de numai 2.281 de contracte in aceeasi perioada din 2005. O directie in strategia de crestere a companiei o reprezinta dezvoltarea retelei de puncte de lucru de pe teritoriul tarii, retea care numara la momentul actual 13 unitati.
Tiriac Leasing si-a stabilit pentru acest an un target de 135 de milioane de euro pentru contractele incheiate, in crestere cu 20% fata de 2005, cand valoarea contractelor de finantare a ajuns la 111,3 milioane de euro.
Pentru anul viitor, compania si-a propus o crestere de 35% a volumului de credite acordate.
Majoritatea finantarilor acordate de Tiriac Leasing prin sistem leasing financiar si leasing operational s-au indreptat spre achizitia de autoturisme pana la flote comerciale, apartinand oricarui tip de marca, precum si o gama larga de echipamente.
Tiriac Leasing estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 140 de milioane de euro, in crestere cu aproape 50% fata de anul trecut cand a fost de 95 de milioane de euro.
Conform estimarilor Asociatiei de leasing si servicii financiare nebancare (ALB), piata leasingului va ajunge in acest an la 2,5 miliarde euro, in crestere cu 24% fata de valoarea inregistrata in 2005.
"Este dificil sa estimam evolutia acestui sector de piata pentru urmatorii cinci ani. Consideram insa ca numarul jucatorilor se va reduce considerabil, marea majoritate a acestora apartinand marilor grupuri financiare", au mai spus reprezentantii Tiriac Leasing.
In structura pietei de leasing, procentele aferente fiecarui segment de finantare au suferit in acest an modificari importante, astfel incat segmentul finantarilor pentru achizitia de autovehicule inregistra la jumatatea anului 64% din totalul pietei, in scadere fata de ponderea de 82% aferenta intregului an 2005.
Piata leasingului va depinde insa in continuare, cel putin pe termen mediu, de evolutia segmentului auto, dat fiind ca "parcul auto in Romania continua sa fie invechit, iar indicele de motorizare este inca scazut comparativ cu tarile din Uniunea Europeana, iar leasingul este reprezentat intr-o proportie majoritara de cel auto. Este firesc ca evolutia pietei de leasing sa depinda de cea a pietei auto", au argumentat reprezentantii Tiriac Leasing.
Compania are in derulare in prezent contracte de leasing in valoare de 162 de milioane de euro, reprezentand capitalul si dobanda de incasat aferente finantarilor acordate.
In ultimii trei ani, conform statisticilor ALB, piata leasingului a crescut cu o medie de peste 40% anual. Conform ritmului actual de crestere si dezvoltarii tot mai mari a segmentului finantarilor pentru echipamente si proiecte imobiliare, dupa parerea jucatorilor valoarea pietei ar putea ajunge la orizontul anului 2010 la 5 miliarde de euro.
Compania Tiriac Leasing este membra a Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), infiintata in urma cu 10 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO