Companii

Tofan si-a restructurat operatiunile

03.11.2005, 19:48 29

Omul de afaceri Gelu Tofan a decis sa isi restructureze afacerea cu anvelope, care se va desprinde din actuala structura a grupului de companii si va beneficia de o echipa noua de management.

Noua entitate se va forma in urmatoarele circa sase luni si se va numi Tofan Tyre Business, urmand sa grupeze fabricile implicate in afacerea de baza - productia de anvelope, cum ar fi Danubiana si Tofan Grup International. Pentru conducerea afacerii Gelu Tofan l-a angajat pe Guido Castellucio, managerul care a restructurat Fibrex Savinesti pentru grupul international Radici.

"Imi voi pastra un loc in Consiliul de Administratie, iar structura actionariatului nu s-a modificat si nu se va modifica, dar nu voi mai interveni in management", a precizat pentru ZF Gelu Tofan.

In acelasi timp omul de afaceri vrea sa investeasca in afacerea de baza circa 22 de milioane de euro, cu precadere la Danubiana si in reteaua de distributie. Banii vor proveni din parteneriate industriale cu investitori strategici, dintr-un plan financiar nou, de la investitori institutionali si din initierea unor afaceri noi identificate pe platforma Danubiana.

"In timp, am constatat o plafonare a business-ului si o dezvoltare a birocratiei, asa ca am decis sa schimb filozofia de afaceri, prin atragerea unui profesionist. Castellucio a demonstrat, la Fibrex, ca este un cunoscator al mentalitatilor din Romania. Cred ca este un atu pentru el. Iar dezvoltarea afacerii din domeniul anvelopelor este o provocare", spune Gelu Tofan. Din punct de vedere juridic, se va produce o fuziune a activitatilor de productie cu cea de distributie, iar noua echipa de management va trebui sa se ocupe de cresterea calitatii produselor si de reducerea costurilor.

Industriasul crede ca stategia pe care a ales-o va duce la dezvoltarea afacerii si a infirmat zvonurile de instrainare a acesteia. "Pe piata au aparut zvonuri ca mi-am vandut afacerea, ca o pasez unui strain pentru a nu putea fi acuzat de dificultatile aparute. De fapt un manager profesionist este o o oportunitate", apreciaza Gelu Tofan. Contractul incheiat cu Guido Castellucio se bazeaza pe respectarea unor criterii de performanta, iar managerul italian cunoaste bine mediul roman de afaceri.

Gelu Tofan spune ca grupul sau a traversat o perioada mai dificila in ultimii doi ani, din cauza mai multor schimbari in parteneriatul industrial si managementul asociat, atat la varf, cat si la nivel operativ, toate acestea ducand la lipsa unei continuitati si la rezultate nesatisfacatoare.

Gelu Tofan a vandut grupului francez Michelin, in august 2001, doua fabrici de anvelope, Silvania Zalau, Victoria Floresti si activitatea de resapare Tofan Recap, 20 de depozite cu vanzare, precum si intreaga retea de puncte de vanzare francizate Automaxima. Afacerea Tofan s-a concentrat catre anvelope agricole si off road; Danubiana este specializata in proiectarea si productia de anvelope pentru autoturisme de teren, camioane, autobuze, tractoare si masini agricole. Grupul de firme Tofan are afaceri in anvelope, transporturi, morarit si panificatie, comunicatii, presa, servicii financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO