Companii

Topul celor mai mari jucatori din mobila si lemn

Topul celor mai mari jucatori din mobila si lemn

Click pentru imaginea intreaga

28.05.2007, 14:35 59

Anul 2006 a adus acalmie pe piata mobilei, dupa ce in 2005 a fost puternic zguduita de rezultatele slabe la export determinate de aprecierea leului.
Pe segmentul de retail, piata a crescut usor in 2006, cu 5-6%, mult sub nivelul de 25% raportat la finalul anului 2005, potrivit jucatorilor. Anul acesta se asteapta o reluare a cresterii de peste 10%.
Potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piata InterBiz, piata este pe punctul de a exploda. Astfel, piata se asteapta sa atinga valoarea de 1,1 miliarde euro pana in 2011.
Una dintre tendintele care marcheaza incepand cu acest an retailul de mobila este segmentarea clientilor, mult mai mare ca pana acum, in conditiile in care piata isi va continua maturitatea.
In Romania, potrivit InterBiz, segmentul de mijloc al mobilei este dominant, dar in viitorul apropiat piata se va polariza pe segmentele economic si premium, din punctul de vedere al preturilor.
Ultimii patru ani, cea mai mare rata de crestere a avut-o segmentul premium, datorita importurilor si cresterii puterii de cumparare.
InterBiz observa ca retailul cu mobila s-a concentrat in jurul a cinci jucatori care si-au marit ponderea in piata la 63,6% in 2006. Acest lucru a fost posibil datorita investitiilor in lanturile de magazine ale Mobexpert, Elvila si Staer.
Staer este de altfel compania cu cel mai rapid ritm de cestere din ultimii ani, ajungand in topul principalilor jucatori in numai cativa ani.
Driverul pietei vor continua sa fie si in acest acest an constructiile, insa posibilitatile de crestere vin si din faptul ca romanii cheltuie de 10 ori mai putin decat europenii pentru cumpararea de mobila si obiecte decorative.
Un cuvant greu de spus in piata va avea si IKEA. Retailerul suedez este la primul sau magazin de pe piata locala, insa cele 40-50 mil. euro pe care se asteapta sa le obtina cu o singura unitate ar putea da peste cap planurile jucatorilor locali. De asemenea, intrarea IKEA va determina o crestere a concurentei pe segmentul mediu, pe care il targeteaza, dar si o adancire a segmentarii pietei. Pe plan local, au inceputa sa-si faca intrarea retailerii specializati, Haka si Nolte pentru bucatarii fiind numai cateva exemple.
Insa si la nivel de preturi s-ar putea produce cresteri. La nivel regional, pretul mobilierului este mult mai mic decat in restul Europei, lucru determinat de costul scazut al materiei prime si prin costul redus al fortei de munca. De aceea, o crestere a pretului mobilei este pertinenta. O analiza recenta realizata de Eurostat, biroul european de statistica, releva faptul ca pretul mobilei din Romania a fost cel mai scazut dintre 33 de state europene.
De cealalta parte, statul cu cel mai ridicat nivel al pretului este Islanda. Productia de mobila este estimata sa cresca la peste 10%, datorita cresterii cererii pe piata interna. Totodata anul acesta ar putea aduce si restrangerea activitatii mai multor producatori locali.

Mai multe detalii cititi in Anuarul Cei mai mari jucatori din economie care va aparea in iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO