Industria românească a zahărului se prefigurează a fi o afacere austriaco-franceză având în vedere că grosul businessului în această piaţă este făcut de investitorii din aceste două ţări.
Primele trei poziţii în clasamentul producătorilor sunt deţinut de companii cu acţionariat din Austria şi Franţa.
De altfel, investitorii români care au rezistat pe această piaţă sunt foarte puţini, singurele operaţiuni care au luat avânt fiind cele ale marilor grupuri industriale care au „injectat“ milioane de euro în utilaje şi retehnologizări.
Piaţa europeană a zahărului va fi liberalizată în 2017, iar procesatorii vor putea încărca liniile de producţie cu sfeclă de zahăr fără nicio reglementare.
În prezent, România are alocată o cotă de aproximativ 105.000 tone de zahăr produs din sfeclă şi o producţie de 550.000-600.000 de tone.
Diferenţa este acoperită prin rafinarea zahărului brut din trestie pe care procesatorii prezenţi local îl aduc din import.