Companii

Topul celor mai mari proprietari de bovine din 2015: „Cine nu are sistem integrat de producţie să îşi facă“

Topul celor mai mari proprietari de bovine din 2015:...

Autor: Roana Rotaru

19.09.2016, 00:07 1983
Sistemul integrat de producţie rămâne cheia dezvoltării în agrobusiness, portivit celor mai mari proprietari de bovine, care spun că dacă ar fi depins exclusiv de creşterea bovinelor  pentru lapte ar fi intrat în faliment din cauza preţurilor scăzute oferite pe litrul de lapte.

„Cei care nu au suprafaţă să producă furaje şi care au producţii mici de lapte nu pot supravieţui cu vacile. În felul acesta s-au desfiinţat recent două ferme din Buzău şi din Brăila. Agrimat Matca lucrează peste 4.500 de hectare de teren arabil pe care cultivăm grâu, orz, rapiţă, pormub florea-soarelui, soia, lucernă, 100 hecatre de viţă-de-vie şi avem peste 1.000 de capete de vaci din rasa Holstein. Vacile le creştem pentru producţia de lapte şi pentru vânzarea de juninci la mici şi mari fermieri. Noi facem anual peste 4,5 mil. litri de lapte pe care îl dăm la procesatori din România“, a declarat pentru ZF Gavrilă Tuchiluş, acţionar al Agrimat Matca. Compania a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri 22,4 mil. lei (circa 5 mil. euro), în scădere cu 8% faţă de anul precedent. Cei mai mari 30 de proprietari de bovine au încasat împreună în 2015 subvenţii de 5,5 mil. euro, potrivit clasamentului realizat de ZF, după subvenţia încasată pentru campania agricolă din 2015, date furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Cel mai mare beneficiar este grupul de firme cu acţionariat olandez Dn Agrar, care prin cele două ferme pe care le administrează, Dn Agrar Apold şi Lacto Agrar, a încasat circa 800.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO