Companii

Topul celor mai valoroase 100 de companii din România

Topul celor mai valoroase 100 de companii din România

Autor: Adelina Mihai

22.11.2012, 00:06 2439

Ziarul Financiar lansează astăzi cea de-a şaptea ediţie a anuarului "Topul celor mai valoroase 100 de companii din România", realizat în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.

Criza şi-a pus amprenta asupra businessurilor considerate "perle" ale economiei româneşti, motiv pentru care cele mai valoroase 100 de companii locale însumează în prezent 48 de miliarde de euro, faţă de 75 mld. euro, cât era valoarea acestora la prima ediţie a anuarului, lansat în noiembrie 2006.

Topul din acest an a fost realizat pe baza rezultatelor financiare din 2011 în cazul companiilor necotate şi pe baza capitalizării bursiere a companiilor listate la data de 30 septembrie 2012.

Deşi pentru anul acesta majoritatea analiştilor nu prevăd o îmbunătăţire a situaţiei economice, 60 dintre cele mai valoroase companii au fost evaluate în creştere faţă de anul anterior. Semnalele sunt mai optimiste faţă de anul trecut, când anuarul aducea evaluări în scădere pentru majoritatea companiilor din top şi numai 24 de firme aveau o creştere a valorii de piaţă.

Surprizele de anul acesta au venit din retail, cea mai mare creştere a valorii faţă de anul anterior revenind reţelei de supermarketuri Lidl, cu peste 300%, urmată de Mega Image, cu 200%. Ambele au avut o politică de extindere agresivă în ultimii ani şi continuă deschiderile de noi magazine şi în 2013. De cealaltă parte se află însă Hidroelectrica, cel mai mare producă­tor local de energie, care a intrat în insolvenţă la jumătatea acestui an. Compania a căzut de pe poziţia a doua în 2011 (când avea o valoare estimată la 3,5 mld. euro) pe locul şapte în 2012, când a fost evaluată la 1,2 mld. euro.

Cele mai multe companii incluse în top provin din sectoare precum energie, retail, bănci, componente auto sau petrol şi gaze. Majoritatea (69) din aceste companii au capital privat străin, ponderea străinilor în top fiind mai mare decât în 2006, când 61 companii erau deţinute integral de străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO