Companii

Torok, TriGranit: S-a dus epoca tranzactiilor imobiliare cu proprietati aflate pe hartie. Exista o criza de incredere la nivelul intregii regiuni

Torok, TriGranit: S-a dus epoca tranzactiilor imobiliare cu proprietati aflate pe hartie. Exista o criza de incredere la nivelul intregii regiuni

Arpad Torok, director de dezvoltare si leasing al TriGranit Development: In permanenta ne reevaluam portofoliul. Ne uitam la alternative pentru vanzare, dar pana acum nu am renuntat la niciun teren. Vrem sa ne concentram aspura proiectului de la Constanta.

16.09.2009, 16:55 115

"Nimeni nu a reusit sa se ascunda de criza financiara. Noi amfost nevoiti sa renegociem structura finantarii bancare si sarefacem designul mallului din cauza unor probleme cu solul carene-au obligat sa crestem inaltimea cladirii cu un metru. In ceea cepriveste finantarea proiectului, am convenit cu OTP ca parteanoastra de equity sa fie mai mare", a declarat Arpad Torok,director de dezvoltare si leasing al TriGranit Development.

TriGranit dezvolta mallul de la Constanta pe care austriecii dela Immoeast s-au angajat sa-l cumpere inca din martie 2007,tranzactia fiind estimata la 185 de milioane de euro.

Constructia mallului este intarziata mai bine de un an, la felca toate proiectele fondului Immoeast, care a trecut anul acestaprin grave probleme financiare.

Trei proiecte noi in 2010

"Proiectul implica acum o investitie de 140 de milioane de euro,care include cheltuielile chiriasilor pentru amenajareamagazinelor. Angajamentul Immoeast pentru acest proiect ramanevalabil, dar nu pot comenta mai mult pe aceasta tema", a mai spusTorok.

Primulproiect realizat de TriGranit in Romania este Polus Center dinCluj, cel mai mare mall de pe piata locala la ora actuala, cumparatde Immoeast pentru 210 milioane de euro si administrat incontinuare de TriGranit.

Compania maghiara mai are in administrare si proiectele EuromallPitesti si Armonia Center din Arad, detinute tot de Immoeast siavand o suprafata inchiriabila cumulata de peste 120.000 de metripatrati.

"Anul viitor vom mai prelua contractele de administrare pentrutrei proiecte - Gold Plaza Baia Mare, West Gate Craiova si PolusCenter Constanta (aflate in portofoliul Immoeast - n.r.) si am fostabordati inclusiv de alti proprietari de centre comerciale pentrucontracte de administrare", a declarat Torok.

TriGranit a trecut de asemenea printr-un puternic proces derestructurare care a presupus si un numar important dedisponibilizari.

Jumatate din manageri au fost concediati

"Inainte ca semnele crizei sa devina extrem de vizibile, prinseptembrie 2008, presedintele firmei a venit si a anuntat un set demasuri care au prevazut reducerea personalului din conducere cu50%, precum si renuntarea la 25-30% din restul angajatilor dintoate tarile. Masurile ni s-au parut tuturor extrem de severe, darin trei luni toate firmele din imobiliare au inceput sa dea oameniafara. Faptul ca am actionat rapid ne ajuta sa fim mult maisanatosi ca inainte", a mai spus Torok.

TriGranit are in Romania mai mult de 60 de angajati, cei maimulti dintre acestia fiind responsabili de administrareaproiectului aflat in constructie la Constanta, precum si a celortrei proiecte operationale.

"In conditiile in care procesul de dezvoltare a incetinit, afost destul de usor sa renuntam la o parte din personal, deoareceproiectele au nevoie de oameni in functie de evolutia lor", a maispus Torok.

Dezvoltatorii imobiliari se confrunta in aceasta perioada si cuo problema de incredere in relatiile cu bancile si retailerii,astfel ca intelegerile semnate inainte de criza si-au pierdut multdin valoare.

Retailerii vor sa vada constructia

"Nu se mai pot inchiria malluri de pe hartie. Poti vorbi curetailerii, sa le explici, dar pana nu vad constructia nu isi asumadeschiderea magazinelor. Exista o criza de incredere la nivelulintregii regiuni (Europa Centrala si de Est), iar singurele dovezipe care poti sa le prezinti pentru a arata ca esti o firmasanatoasa sunt legate de proiectele pe care continui sa ledezvolti", a mai spus Arpad Torok.

Managerul spune ca pentru aproximativ 60% din suprafata malluluidin Constanta are semnate diferite tipuri de intelegeri, dar nudoreste sa dea alte nume in afara hipermarketului Auchan deoarecenu mai are aceeasi siguranta pe aceste contracte.

"Incepand cu aceasta luna vrem sa acceleram procesul deinchiriere deoarece putem sa le aratam retailerilor constructia. Inprivinta intelegerilor semnate, trebuie sa revizuim lista cuchiriasi pentru a putea sti pe cine ne putem baza la sfarsitulanului viitor", a spus Torok facand referire la proiectul PolusCenter din Constanta, unde chiriile solicitate variaza intre 10 si70 de euro lunar.

Fiecare proiect la timpul lui

TriGranit este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuride pe piata locala, cu proiecte de centre comerciale anuntate inBrasov si Galati, dar si in Bucuresti.

"Pentru proiectul de la Brasov am obtinut autorizatia deconstructie si negociem finantare, dar sunt putine banci care maiacorda astfel de credite. Proiectul implica o investitie de 160 demilioane de euro, iar pana la sfarsitul acestui an ar trebui sastim daca incepem constructia in 2010. Referitor la Esplanada,asteptam in continuare ca municipalitatea sa rezolve problema cuterenul, dar noi nu avem control asupra acestui lucru", a declaratTorok.

TriGranit mai detine un teren de peste 200 de hectare la iesireadin Bucuresti catre Constanta, unde intentiona sa dezvolte unmega-proiect.

"In permanenta ne reevaluam portofoliul. Ne uitam la alternativepentru vanzare, dar pana acum nu am renuntat la niciun teren. Vremsa ne concentram aspura proiectului de la Constanta", a mai spusTorok.

TriGranit Romania

  • Compania maghiara numara 60 de angajati in Romania
  • Administreaza 120.000 de mp de spatii comerciale (Polus CenterCluj, Armonia Center Arad, Euromall Pitesti)
  • Dezvolta mallul Polus Center din Constanta, investitie de 140mil. euro
  • Incepand de anul viitor va administra si proiectele West GateCraiova, Gold Plaza Baia Mare si Polus Constanta
  • Detine terenuri destinate constructiei de malluri in Brasov siGalati
  • Este implicata intr-unul din cele mai controversate proiecteimobiliare din Romania - Esplanada din Bucuresti - momentanblocat

Polus Center Cluj

  • Proprietar: Immoeast
  • Dezvoltator si administrator: TriGranit
  • Pret de achizitie: 210 mil. euro
  • Investitie: 140 mil. euro
  • Suprafata inchiriabila: 63.000 mp
  • Magazine: peste 200
  • Chiriasi: Carrefour, Media Galaxy, Domo, Zara, Debenhams,Mango, Intersport, Deichmann, Hervis, New Yorker
  • Parcare: 2.500 de locuri
  • Cinema: opt sali Odeon cu 1.800 de locuri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO