Companii

Toţii indicatorii au fost pe minus în noiembrie după prima scădere a second-hand-ului

Toţii indicatorii au fost pe minus în noiembrie după...

Autor: Bogdan Alecu

12.12.2013, 00:06 174
Pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate toţi cei trei indicatori ai pieţei auto locale, înmatriculările de maşini noi, cele  second-hand şi reînmatriculările de maşini vechi, au fost pe minus în luna noiembrie, po­tri­vit datelor Direcţiei Regim Permise de Con­ducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
 
Înmatriculările de autoturisme noi au scă­zut cu 4% în noiembrie, la mai puţin de 5.500 de unităţi, în timp ce maşinile second-hand importate au scăzut cu 1% la puţin peste 18.000 de unităţi. Ultima lună în care im­porturile de maşini vechi au scăzut a fost ianua­rie 2012. În ceea ce priveşte reînma­tri­cu­lările de maşini vechi, acestea şi-au continuat declinul abrupt şi în noiembrie.
 
Scăderea din noiembrie pe segmentul second-hand vine în contextul în care în ultimele trei luni ale anului trecut s-au ma­jorat importurile de maşini vechi, în con­diţiile în care piaţa deja se aştepta la o nouă modificare a taxei de poluare.
 
Comparativ cu anii anteriori, în 2013 aproape trei sferturi din maşinile înma­tricu­late second-hand au o vechime de peste nouă ani.
 
„Pe segmentul maşinilor la mâna a doua vedem o creştere de 42% la importurile Volkswagen. Creşterea înmatriculărilor de ma­şini second-hand ar putea să fie un lucru bun pentru activitatea de service şi dis­tribuţie piese, dar lucrurile stau diferit. Având în vedere că 70% din importurile de second-hand au peste nouă ani, adică sunt pe final de viaţă, acestea merg către zone cu ser­vice-uri necontrolate şi nefiscalizate şi nu aduc niciun beneficiu economic”, a declarat Brent Valmar, directorul general al Porsche Ro­mânia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO