Companii

Transelectrica a facut profit de 28 mil. euro inainte de listare

25.10.2005, 18:45 27

Compania nationala de trasport al electricitatii Transelectrica a inregistrat pe primele trei trimestre ale anului in curs un profit net de 27,7 milioane de euro, cu 151% mai mare fata de cel inregistrat in perioada similara a anului anterior.

Compania a raportat o cifra de afaceri de 219,1 milioane de euro, in crestere cu 44% fata de perioada similara din 2004, in conditiile in care Transelectrica se pregateste de listarea unui pachet de pana la 10% pe Bursa de la Bucuresti pana la finele anului.

"Cresterea cifrei de afaceri aferenta acestei perioade s-a datorat in principal majorarii cantitatii de energie trasportate", a comentat pentru Ziarul Financiar Ion Merfu, directorul general al Transelectrica.

Transportatorul de electricitate este angajat intr-un amplu program de investitii, in valoare de 375 de milioane de euro in perioada 2005 - 2007 pentru modernizarea infrastructurii de transport al energiei. Aproximativ 150 de milioane de euro vor fi alocate pana la finele acestui an.

Principale directii in care vor fi distribuite aceste fonduri vizeaza con-struirea si dezvoltarea infrastructurii pietei de energie electrica, retehnologizarea si modernizarea retelei de inalta tensiune prin realizarea unor statii de transformare conform normelor Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), organizatie la care compania a aderat in 2003, dar si dezvoltarea retelei de inalta tensiune prin intermediul liniilor de interconexiune.

Compania vizeaza crearea si dezvoltarea pietei de echilibrare si a noii platforme de tranzactionare NB pentru includerea infrastructurii de piata de energie (bursa de energie). Proiectul se deruleaza prin intermediul unei finantari din partea Bancii Mondiale si are ca termen de finalizare 2006.

Pana in 2008, vor fi construite 11 statii electrice de transformare (cele din Constanta, Oradea sI Slatina sunt deja finalizate) in conformitate cu normele UCTE , iar alte 11 statii din cadrul sistemului de comanda-control-protectii vor fi modernizate.

La ora actuala sunt in curs de realizare liniile de interconexiune de 400kV intre Oradea, Nadab si Bekescsaba (Ungaria).

Planurile de viitor vizeaza dezvoltarea retelei Nadab-Arad, dar si consolidarea axelor de 400kV Moldova, a liniei de interconectare Gadalin - Suceava (Romania) - Balti (Moldova).

Recent, Transelectrica si-a manifestat interesul pentru realizarea unei linii de interconectare cu Serbia, intre localitatile Timisoara si Vrsac.

"Realizarea portiunii ce revine Transelectrica presupune fonduri de peste 100 de milioane de euro, deoarece este necesara trecerea de la 220kV la 400 kV a liniilor Portile de Fier-Resita-Timisoara-Arad. Din aceasta cauza, investitia va depasi valoarea de 100 milioane de euro pe partea romana, finantarea urmand sa fie asigurata din contractarea unor imprumuturi", a declarat Merfu.

Investitii mari ar urma sa fie derulate si de catre partea sarba, adauga directorul general al Transelectrica.

Noua linie va contribui la sustinerea tranzactiilor pe piata de electricitate din sud-estul Europei, precum si la cresterea capacitatilor de transport dintre sistemul Romaniei si al Serbiei si Muntenegrului.

Intr-o prima etapa va fi elaborat un memorandum de intelegere, document care va stabili pasii urmatori, precum obtinerea aprobarilor necesare si elaborarea studiului de fezabilitate.

Compania, aflata in portofoliul statului prin intermediul Ministerului Economiei si Comertului, urmeaza sa listeze in acest an un pachet de 10% din actiuni prin majorare de capital la Bursa de Valori Bucuresti, aproximativ 7,3 milioane de titluri, cu o valoare nominala de 730 miliarde de lei (20,2 milioane de euro).

Consultanta Transelectrica in vederea listarii pe piata de capital este asigurata de catre consortiul format din societatile de brokeraj Alpha Finance Romania, Raiffeisen Capital & Investment si BRD Securities - Groupe Societe Generale. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO