Companii

Transelectrica: E nevoie de minimum 200 mil. euro pentru a susţine eolienele din Dobrogea

Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica: Toată lumea visează că vântul ne va salva de problemele de energie

Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica: Toată lumea visează că vântul ne va salva de problemele de energie

16.06.2010, 23:31 26

Concentrarea de proiecte eoliene care se va înregistra înregiunea Dobrogei în următorii ani va duce la investiţiiobligatorii în reţeaua de transport a energiei electrice, sumeleminime fiind de 200 de milioane de euro numai în această zonă, spunreprezentanţii Transelectrica.

"Minimul necesar pentru construirea de noi linii în Dobrogea înperspectiva dezvoltării proiectelor eoliene este de circa 200 demilioane de euro. Sunt mai multe lucruri pe care trebuie să lefacem în acest sens. Dezvoltarea reţelei presupune obţinereaterenurilor, iar acest lucru este o aventură. Românii suntrevoluţionari. Adoptă o atitudine de genul pe aici nu se trece cândvine vorba de pământurile lor. Mai mult, va trebui să putem preluadezechilibrele ce vor apărea în sistem. Ne gândim la un dispecer devânt prin care vom putea avea prognozele necesare", a explicatAdrian Baicuşi, directorul general al Transelectrica, companiedeţinută de stat, cu afaceri de 591 milioane de euro în 2009.

Mai mult, Băicuşi a precizat că dincolo de o anumită putereinstalată în proiecte eoliene, adică dincolo de limita de 3.000 MW,va fi necesară punerea în funcţiune a unor grupuri capabile săintre rapid în operare pentru a putea echilibra sistemul în cazulîn care vântul nu mai bate.

Potrivit acestuia, în afară de Dobrogea, zonele care sunt deinteres acum pentru investitorii în proiecte eoliene sunt Moldovaşi Banatul.

"Toată lumea visează că vântul ne va salva de problemele deenergie", a mai spus Băicuşi, făcând referire la efervescenţaproiectelor anunţate în acest domeniu.

În ceea ce priveşte consumul de energie electrică, care de laînceputul anului a înregistrat o creştere de 4,5% faţă anul trecut,Băicuşi crede că acest ritm ar putea fi susţinut până la sfârşitulacestui an.

"Suntem optimişti că vom menţine plusul de 4,5% până lasfârşitul anului astfel încât în 2011 să putem recupera scăderea de8% înregistrată în 2009."

Şeful Transelectrica spune că pe termen lung cererea de energieva depăşi resursele existente, aceasta fiind una dintre cele treitendinţe care se conturează la nivel global.

"În primul rând ne confruntăm cu o explozie demografică, anultrecut numărul celor care trăiau în zonele urbane fiind pentruprima dată mai mare faţă de cei din zonele rurale. Acest lucru vaduce la o concentrare a reţelelor, energia trebuind să fie cât maiapropiată de consumator. În al doilea rând, sunt schimbărileclimaterice pe care nu le putem ignora. În ultimul rând, asistăm lao dezvolltare atât de rapidă, încât în câţiva ani vom ajunge săconsumăm mai mult decât producem. Fie noi, fie copiii noştri ne vomconfrunta cu acest lucru", a mai spus Băicuşi. El crede că MareaNeagră s-ar putea dovedi o sursă importantă de energie prinrezervele de gaze pe care le-ar putea ascunde.

"Judecând după eforturile de explorare care sunt depuse deţările din jurul Mării Negre şi dacă estimările privind rezerveleacestei zone se vor adeveri, Marea Neagră ar putea deveni unuldintre cele mai mari depozite de gaze din lume", a mai spusBăicuşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO