Companii

Transelectrica isi finanteaza 70% din investitii prin imprumut

26.01.2010, 23:12 16

Transelectrica, compania nationala de transport al energiei,spune ca saptamana viitoare ar putea lua un credit de 33 demilioane de lei (circa 8 mil. euro), cel mai probabil de la BRD,urmand ca aproximativ 70% din programul de investitii al firmeipentru anul acesta sa fie finantat prin imprumuturi.

"Acum suntem in perioada de 10 zile pentru contestatii. Baniivor fi utilizati pentru programul de investitii, creditul urmand safie in valoare de 33 de milioane de lei. Banii vor veni de la BRD,cel mai probabil", a declarat Adrian Baicusi, directorul general alTranselectrica.

Potrivit acestuia, mai mult de jumatate din bugetul deinvestitii programat pentru acest an urmeaza sa fie finantat princredite bancare.

"Anul acesta intentionam sa alocam investitiilor un bugetsimilar cu cel de anul trecut, care a fost de circa 400-500 demilioane de lei", a precizat Baicusi.

Cea mai recenta investitie finalizata a companiei a fostmodernizarea statiei de la Stuparei, de langa Ramnicu Valcea,valoarea proiectului fiind de 29 de milioane de lei. Fondurile aufost asigurate in totalitate de catre Transelectrica, proiectulfiind realizat in parteneriat cu Siemens SRL, filiala locala aconcernului industrial Siemens.

"Am devenit unul dintre cei mai importanti furnizori detehnologie pentru partea de transport si distributie a energieielectrice din Romania, dar pe viitor incercam sa ne pozitionam caun furnizor si pentru segmentul de generare de energie electrica",a declarat Cristian Secosan, directorul general al Siemens SRL.

Potrivit acestuia, in vizorul Siemens se afla proiecte majore deinvestitii cum ar fi termocentralele care ar urma sa fie realizatein parteneriat public privat de la Braila, Rovinari, dar siproiecte de producere a energeiei din surse regenerabile.

Proiecte pe termen lung

Principala provocare pentru Transelectrica va fi pe termen mediuintarirea sistemului de transport din regiunea Dobrogei, zona undesunt anuntate cele mai multe proiecte eoliene, precum si punerea infunctiune din 2016 a doua reactoare nucleare noi la centrala de laCernavoda.

"Dobrogea devine o zona foarte fierbinte in ceea ce privesteevacuarea energiei si de aceea va deveni un proiect special pentruinvestitiile noastre. Cred ca va dura circa 3 - 4 ani pentru areusi sa realizam acest lucru", a mai precizat Baicusi.

Potrivit celor mai recente informatii din partea companiei,Transelectrica a primit in ultimii doi ani solicitari de racordarea turbinelor eoliene la retea insumand 22.800 MW, insa putereamaxima suportata de sistem este de 2.660 MW, de peste opt ori mairedusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO