Companii

Transgaz ia de la Petrom 20 mil. euro ca sa-i lege centrala de energie la sistemul de gaze

Transgaz ia de la Petrom 20 mil. euro ca sa-i lege centrala de energie la sistemul de gaze
12.08.2009, 18:31 29

Petrom, cea mai mare companie locala, va plati transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias 77,5 milioane de lei (18,4 mil. euro) pentru realizarea unei conducte de 30 de kilometri prin intermediul careia se va realiza alimentarea cu gaze a centralei pe care Petrom o construieste pe platforma rafinariei Petrobrazi.

Potrivit unui anunt al Transgaz, lucrarile vor dura opt luni, subcontractorii urmand sa fie selectati prin negociere dupa o licitatie care va fi organizata pe data de 25 august.

Petrom intentioneaza ca la sfarsitul anului 2011 sa finalizeze o investitie de 500 de milioane de euro intr-o centrala pe gaze de 860 MW, mai mare decat un reactor nuclear de la Cernavoda, la Brazi.

Dupa finalizarea investitiei, Petrom va deveni unul dintre cei mai importanti producatori de energie locali, acoperind circa 8% din consumul de energie la nivel national. O parte din productia de energie va fi utilizat pentru consumul propriu al companiei, dar cea mai mare parte va fi vanduta pe piata.

Pentru realizarea acestei investitii, Petrom a obtinut de la inceputul anului doua finantari: una in valoare de 200 de milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si una cu o valoare similara din parte Bancii Europene de Investitii (BEI).

Centrala urmeaza sa fie alimentata cu gaze din productia proprie a companiei.

In afara de aceasta centrala, Petrom s-a mai aratat interesat si de demararea unor proiecte pe segmentul energiilor regenerabile, spunand ca analizeaza mai multe proiecte eoliene sau pe biomasa. Deocamdata compania nu a inceput investitia in niciun proiect de energie "verde".

Petrom a inregistrat in primul semestru al anului un profit net de 923 mil. lei (218,2 mil. euro), in scadere cu 45% in lei fata de anul trecut, din care circa o treime a fost obtinuta exclusiv prin intermediul instrumentelor financiare de acoperire a riscului.

Profitul Petrom l-a depasit insa cu 18% pe cel al grupului austriac OMV, actionarul sau majoritar, care a raportat un castig de 185 mil. euro. Cifra de afaceri a Petrom a scazut cu 28%, la 5,9 mld. lei (1,4 mld. euro).

 

O centrala in constructie

Valoarea investitiei: 500 mil. euro

Capacitatea instalata: 860 MW

Termen de finalizare: 2011

Finantare: 200 mil. euro BERD, 200 mil. euro BEI

Impact la nivel national: va acoperi 8% din consumul de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO