Companii

Transgaz, parte a unei multinationale europene de transport al gazelor naturale

06.12.2007, 18:24 17

Transgaz Medias, compania nationala de transport a gazelor naturale, ar putea face parte dintr-o companie multinationala de transport al gazelor naturale in componenta careia s-ar regasi companiile de profil din Austria, Bulgaria, Bosnia, Croatia, Slovenia, Serbia si Ungaria.
Initiativa a venit din partea grupului petrolier ungar MOL.
"Noua companie ar avea una dintre cele mai mari retele de transport din Europa (27.000 km) si ar beneficia de o putere financiara mare pe pietele de capital international in scopul atragerii de fonduri prin intermediul carora sa fie finantate proiecte majore", spun reprezentantii MOL.
Acestia apreciaza ca printr-o astfel de companie ar duce la o siguranta mai mare in ceea ce priveste aprovizionarea pietelor cu gaze naturale. Totodata, o astfel de companie ar avea o putere mai mare de negociere cu Rusia, principala resursa de alimentare a Europei Centrale si de Est.
Reprezentantii MOL cred ca noua companie ar putea deveni parte a proiectului Nabucco, proiect care prevede construirea unei conducte care va transporta gaze naturale din Asia Centrala catre Europa tranzitand regiunea balcanica, cu obiectivul de a reduce dependenta blocului comunitar fata de Rusia. Conducta va tranzita Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, punctul de sosire fiind Austria.
"Consultarile vor incepe la inceputul anului viitor si avem incredere ca noua entitate ar putea deveni operationala in 24 de luni", au declarat reprezentantii MOL. Comisia Europeana a salutat planul grupului ungar MOL, spunand ca o astfel de initiativa era de mult necesara, mai ales tinand cont de infrastructura invechita de transport a gazelor din Europa.
Romania, prin intermediul Transgaz, ar beneficia prin participarea la acest proiect de posibilitatea finantarii proiectelor de interconectare cu tarile vecine, avand in vedere faptul ca deocamdata piata locala este izolata de pietele din regiune prin lipsa infrastructurii necesare.
Cele mai cunoscute proiecte de interconexiune pe care Romania doreste sa le realizeze sunt conducta Arad-Szeged si Giurgiu-Ruse, proiecte care stagneaza de ceva ani buni.
"Inca nu este nimic oficial, dar Transgaz vrea sa colaboreze cu companiile din zona", a afirmat Ioan Rusu, directorul general al Transgaz, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO