Companii

Traseul OMV in Romania: de la zero la controlul Petrom

Traseul OMV in Romania: de la zero la controlul Petrom

Click pentru imaginea marita

26.09.2007, 19:15 20

Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv si presedintele consiliului de administratie al OMV, este poate unul dintre cei mai cunoscuti executivi din Romania, desi sediul general al grupului pe care il conduce este in Viena.
Ruttenstorfer este cunoscut in Romania inca din 2002 cand dupa mai multe negocieri secrete cu Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, OMV anunta una dintre tranzactiile surpriza ale anului 2002.
Grupul austriac OMV, necunoscut pana atunci pe piata locala, isi plateste cu 25 de milioane de euro intrarea in compania lui Patriciu, preluand cu aceasta suma un sfert din actiunile grupului Rompetrol, proprietarul rafinariei Petromidia. Aceasta nu este insa singura surpriza pe care Ruttenstorfer avea s-o produca pe piata romaneasca.
Tintele erau dincolo de un sfert din Rompetrol. Austriacul voia cea mai mare companie romaneasca, Petrom. Obiectivul i se indeplinea cu doar doi ani mai tarziu.
Privatizarea Petrom a fost cel mai dificil proces de privatizare din Romania care si astazi isi gaseste partea sa de contestatii. Totul a inceput la mai putin un an de la infiintarea companiei petroliere in 1997 si a cuprins doua tentative de privatizare.
Petrom a fost inclusa in programul de privatizare al societatilor pe 1998, ministrul industriilor de atunci, Radu Berceanu, anuntand intentia statului de a vinde 35% din companie catre investitori. Insa toate bogatiile care se ascundeau sub cea mai mare companie romaneasca nu au putut sa atraga decat doi investitori, MOL, care la vremea respectiva derula un volum de afaceri mai mic decat Petrom, si grupul italian Eni. Singura oferta concreta a venit din partea unui consortiu din care faceau parte oameni de afaceri romani, si anume, Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu si Gelu Tofan. Numele lui Sorin Ovidiu Vantu apare din nou anul acesta langa numele lui Ruttenstofer si tot in legatura cu Petrom: achizitia Petromservice.
Dupa prima tentativa de privatizare esuata, statul roman reia procedurile, iar in septembrie 2003 primea 15 scrisori de interes pentru privatizarea Petrom. Ruttenstorfer angajeaza OMV intr-o cursa din care prea putini erau cei care ii ofereau sorti de izbanda. Si cu toate acestea, OMV a castigat controlul asupra celei mai mari companii romanesti, lasand in urma giganti precum ConocoPhilips (Marea Britanie), Eni (Italia), Gazprom (Rusia) sau TNK-BP (Rusia). OMV a castigat pentru ca in timp ce importantii competitori se bazau pe nume, autriecii au fost singurii care au prezentat o oferta de preluare completa. Numele mari nu au fost dublate de ambitii serioase, iar Ruttenstorfer a stiut cum sa speculeze acest moment prin seriozitate. Statul a batut palma cu OMV, dar a incasat 1,5 miliarde de euro, din care 699 de milioane de euro pentru achizitia directa a 33,34% din actiunile Petrom, restul fiind majorarea de capital pe care austriecii s-au obligat s-o realizeze dupa preluare. Suma este acum considerata extrem de mica in principal din cauza profiturilor uriase pe care austrecii au reusit sa le obtina la Petrom inca din primul an. De exemplu, in 2004 Petrom se lupta cu pierderi de 240 de milioane de euro. Un an mai tarziu, austriecii castigau 390 de milioane de euro, adica jumatate din banii pe care ii platisera pentru privatizare.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care austriecii le-au facut prin Petrom, dincolo de investitiile de miliarde, a fost liberalizarea pietei de carburanti. Pana la momentul privatizarii, benzina si motorina erau produse sociale, al caror pret de vanzare nu avea nimic in comun cu pretul barilului de titei sau cu cotatiile internationale la produsele petroliere. Era un pret politic, iar modificarea acestuia era intampinata cu cozi in fata benzinariilor cu o seara inainte de scumpire. Asta doar pentru cei care aveau acces la o astfel de informatie.
Politica OMV a liberalizat piata si i-a imbogatit pe petrolistii care aveau afaceri aici.
Ruttenstorfer revine regulat in Romania pentru a lua pulsul celei mai importante companii din grupul OMV. Recent, OMV, prin Petrom, mai anunta o tranzactie de sute de milioane. De 328,5 milioane de euro mai precis. Petrom cumpara ceea ce a fost obligata sa indeparteze in 2002: divizia de activitati petroliere, Petromservice. Daca in 2002, divizia era cumparata cu aproximativ 50 de milioane de euro, de catre Asociatia Salariatilor din Petrom condusa de Liviu Luca potrivit chiar spuselor lui, acum Petrom rascumpara cu 328,5 milioane de euro ceea ce odata i-a apartinut. La momentul in care Guvernul roman a luat decizia inlaturarii activitatii de servicii petroliere din cadrul Petrom, OMV s-a opus anticipand astfel si faptul ca va prelua Petrom, dar si achizitia pe care in urma cu cateva zile au anuntat-o. Principalul negociator al acestei ultime achizitii a Petrom a fost tot Ruttenstorfer, potrivit informatiilor din media. Acum tinta declarata a lui Ruttenstorfer este MOL. Opozitia din partea grupului ungar este puternica si de aceea si deznodamantul acestei tranzactii este imprevizibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO