Companii

Turbomecanica si-a trecut in buget o scadere cu 20% a profitului

08.04.2005, 19:22 29

Compania Turbomecanica Bucuresti, singurul producator de motoare cu reactie si turbomotoare din zona Europei de Est, estimeaza o scadere cu peste 20% a profitului brut in 2005, conform bugetului prezentat actionarilor.

Compania prevede pentru acest an obtinerea unui profit brut de 174,6 miliarde de lei (aproximativ 4,8 milioane de euro, la un curs mediu de 36.500 lei), comparativ cu 218,6 miliarde de lei (5,4 milioane de euro) in 2004. Pentru 2005 se asteapta o scadere a veniturilor totale pana la 965,7 miliarde de lei, fata de 1.008,9 miliarde de lei, venituri obtinute in 2004.

In cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, intrunita miercuri, conducerea companiei a justificat aceasta diminuare a profitului prin scaderea veniturilor obtinute la export, cauzata de intarirea leului, in conditiile in care Turbomecanica nu are credite in valuta, care sa compenseze aceasta scadere.

Reprezentantii companiei nu au fost disponibili in cursul zilei de ieri pentru a oferi detalii cu privire la aceste estimari.

In cadrul aceleiasi Adunari Generale a Actionarilor a fost aprobata propunerea ca 90% din profitul net obtinut anul trecut de catre Turbomecanica sa fie distribuit sub forma de dividende.

Valoarea dividendului brut acordat actionarilor este de 9.922 lei/actiune, in crestere cu 30% comparativ cu exercitiul financiar anterior.

Valoarea totala a dividendelor platite de catre Turbomecanica pentru cele 14,7 milioane de actiuni ale sale se ridica astfel la 3,6 milioane de euro, la cursul mediu anuntat de BNR pentru anul trecut. In 2004, Turbomecanica a obtinut un profit net de 4 milioane de euro (165 de miliarde de lei), in crestere cu 44% comparativ cu 2003.

Cifra de afaceri realizata in 2004 a fost de aproape 24,2 milioane de euro, cu 28% mai ridicata fata de vanzarile aferente anului precedent.

Turbomecanica a incheiat anul trecut un contract cu Rolls Royce, pe o perioada de cinci ani, pentru productia si livrarea de componente si subansambluri necesare la fabricatia motoarelor pentru aeronave. Valoarea contractului se ridica la cateva milioane de euro si este de asteptat sa influenteze veniturile din acest an ale companiei.

Grupul american General Electric ramane in continuare cel mai important client al Turbomecanica. In 2001, societatea romaneasca a infiintat o societate mixta de tip joint venture impreuna cu gigantul american, toata productia de subabsambluri pentru motoare de aviatie, care valoreaza cateva milioane de euro anual, fiind cumparata de GE Aircraft.

Principalul actionar al companiei este asociatia salariatilor Turboact, care controleaza 60,7% din actiuni. Cei mai importanti actionari minoritari sunt fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, care detin impreuna o participatie de 13% din actiunile Turbomecanica.

Actiunile Turbomecanica sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat ieri la pretul de 123.000 lei/actiune, in crestere cu 1,6% comparativ cu sedinta precedenta. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 49,8 milioane de euro.

Incepand cu luna martie, evolutia cotatiilor actiunilor Turbomecanica a fost inclusa, alaturi de alte cinci companii romanesti, in indicele ROTX (Romanian Traded Index), listat la Bursa de Valori din Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO