Companii

UE va aduce salarii mai mari in primul rand managerilor

13.03.2006, 00:00 9

Numarul de manageri va creste odata cu numarul companiilor care intra pe piata si de aceea managerii cu experienta vor simti cel mai bine aceasta evolutie.

"Companiile straine incep sa realizeze ca Romania inseamna o piata de 22 de milioane de oameni, iar cand investitorii intra pe o piata, cea mai puternica nevoie pe care o simt este cea de manageri", a declarat pentru ZF Othmar Hill, presedintele firmei austriece de recrutare si consultanta in resurse umane Hill International.

In opinia sa, acest element va determina companiile sa vina cu oferte salariale superioare celor din prezent pentru a reusi sa atraga in organizatie cei mai buni oameni.

"Cresterea salariilor va fi un trend general, dar managerii vor fi prima categorie profesionala care va simti aceasta evolutie", a mai spus presedintele Hill.

Acest punct de vedere este impartasit si de Camelia Stanculescu, directorul general al firmei Manpower Romania, care spune ca salariile vor creste pentru toate pozitiile.

"Numarul de manageri va creste odata cu numarul companiilor care intra pe piata si de aceea managerii cu experienta vor simti cel mai bine aceasta evolutie. Uniunea Europeana inseamna performanta si de aceea vor fi cautate din ce in ce mai multe persoane care sa raspunda acestei nevoi", a apreciat Stanculescu.

In opinia sa, domeniile in care se vor inregistra cele mai mari cresteri salariale sunt cel al productiei si al serviciilor pentru ca, pentru a rezista pe piata, companiile care activeaza in aceste domenii vor avea nevoie de mai multa performanta.

Specialistii in resurse umane spun ca un alt element care va determina majorarea salariilor dupa integrare va fi si perspectiva de migratie a fortei de munca.

"Cresterile salariale se vor simti cel mai mult in domeniile in care exista sansa ca forta de munca sa migreze odata cu integrarea in Uniunea Europeana, precum productia de electrocasnice sau sectorul de software", a apreciat Marius Balasoiu, directorul general al companiei de resurse umane Business Intelligence Alliance.

El spune insa ca nu toti managerii se vor bucura de un salt salarial imediat dupa integrarea in Uniunea Europeana si asta pentru ca, in anumite domenii de activitate, veniturile sunt deja comparabile cu cele din statele membre.

"In acest moment, exista pozitii manageriale platite la un nivel comparativ cu cel din Uniunea Europeana, in domeniile dezvoltate precum bankingul sau automotive. In aceste sectoare, chiar si in industria farmaceutica, majorarile salariale se vor simti mai putin pentru ca se situeaza deja la un nivel destul de bun", a mai spus directorul Business Intelligence Alliance. In prezent, angajatii din sectorul bancar sunt cei mai bine platiti din intreaga economie. Ultimele date statistice arata ca personalul din banci a avut in ianuarie un salariu mediu net de 2.164 de lei (595 de euro), de aproape trei ori mai mult decat salariul mediu net pe economie.

Un director performant de sucursala bancara castiga intre 3.000 si 5.000 de euro pe luna, fara bonusuri de obiectiv. Presedintii si vicepresedintii de banci incaseaza intre 10.000 si 20.000 de euro lunar/net, fara bonusuri. Conform ultimelor informatii disponibile, salariul guvernatorului Bancii Nationale este de 6.200 de euro lunar.

Experienta vecinilor la acest capitol nu a fost omogena. Expertii in resurse umane spun ca in Slovacia s-au facut majorari de salarii de care au beneficiat doar angajatii aflati in pozitii cheie.

Cresterea salariala in aceste cazuri a fost in medie de 15% - 35%.

Nu la fel au stat lucrurile in Polonia. "Salariile pentru top management nu au crescut dupa aderarea la UE. Dimpotriva, a existat o tendinta de taiere a costurilor cu forta de munca si de reducere a diferentelor dintre salariile managerilor de top si ale celor din middlle management", a decarat Tomasz Suprovicz, consilier economic in cadrul Ambasadei poloneze la Bucuresti. El afirma ca in prezent, la nivel de top management salariile pot ajunge la 7.000 de euro pe luna, in timp ce un director de marketing este platit cu aproape 2.500 de euro. "O crestere sensibila a salariilor personalului din functii de conducere a fost inregistrata doar in sectorul IT", a mai spus Suprovicz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO