Companii

Ulker are 20 mil. dolari pentru extinderea in Romania, din care jumatate vor veni de la BERD

19.10.2004, 00:00 31

Cel mai mare producator turc din industria alimentara, Ulker, a decis sa renunte la importurile de biscuiti din Turcia pentru piata romaneasca si sa le inlocuiasca cu productia directa in Romania, avand in vedere potentialul de crestere al acestei piete, dar si apropiata aderare la UE.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda un imprumut de 9 milioane de dolari companiei Ulker pentru extinderea acesteia pe piata romaneasca cu facilitati de productie a biscuitilor, ciocolatei si margarinei. Ulker a demarat deja constructia noilor sale facilitati din Romania, fabrica grupului turc situata in Bucuresti - Eurex Alimentare - fiind definitivata in proportie de 80%.
Materia prima care urmeaza sa fie folosita la fabricarea produselor va fi achizitionata de Ulker direct de la producatorii locali, iar compania va folosi distribuitori autohtoni.
Proiectul va avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii si modernizarii retelelor de distributie si va ajuta la cresterea numarului de distribuitori cu care compania are contracte. Potrivit unui studiu realizat de o firma independenta de audit de mediu, fabrica va fi echipata cu o serie de echipamente de tratare a apei reziduale, pentru a nu afecte mediul. Fabrica va intruni atat standardele nationale, cat si pe cele europene si a primit deja autorizatia de mediu pentru a functiona conform legislatiei romanesti.
Cel mai ieftin desert al romanilor - biscuitii - incepe sa devina o afacere autohtona, dupa ce ani la randul piata de profil a fost dominata de importuri si in special de cele venite din Turcia. Raportul dintre importul si productia interna de pe piata biscuitilor incepe sa se schimbe in favoarea celui din urma odata cu anuntarea de investitii in noi capacitati de productie de catre cativa jucatori importanti.
Pe langa Ulker, producatorul ciocolatei Supreme urmeaza sa demareze o investitie intr-o fabrica de biscuiti in timp ce unul dintre cei mai importanti jucatori din industria de morarit si panificatie Dobrogea Grup a pus, deja, in functiune o investitie de 4 milioane de euro intr-o noua linie de fabricatie a biscuitilor. Un alt mare jucator din aceasta industrie - Pambac din Bacau - si-a anuntat intentia pentru urmatorii ani de a investi tot 4 milioane de euro intr-o capacitate noua de productia a acelorasi biscuiti.
Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania (ANAMOB), una dintre cele mai puternice organizatii de profil, spune ca deschiderea unor noi capacitati de productie depinde mult de cum se va incheia acest an financiar pentru jucatorii din aceasta industrie.
"Interesul pentru dezvoltarea unor capacitati de productie nu este recent, insa concretizarea acestuia in acest an sau anul viitor depinde foarte mult de modul in care se va incheia anul financiar al jucatorilor din morarit si panificatie. Oricum, exista un trend evident privind ascensiunea productiei interne in fata importurilor, in special cele venite pe filiera turceasca, care au dominat ani buni dupa ?89 piata interna", spune Viorel Marin. El sustine ca decizia Ulker de a construi o noua capacitate de productie in Bucuresti este binevenita avand in vedere ca turcii nu aveau o productie insemnata in Romania. "Pe piata interna, consumul este relativ constant, iar debuseul poate fi reprezentat de pietele externe odata cu aderarea Romaniei la UE", spune presedintele ANAMOB.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO