Companii

Un an de la socul Lehman Brothers - Constructii: Guvernul n-a reusit sa opreasca prabusirea pietei constructiilor pentru ca mai mult a vorbit decat a finantat. Cum comentati?

Un an de la socul Lehman Brothers - Constructii: Guvernul n-a reusit sa opreasca prabusirea pietei constructiilor pentru ca mai mult a vorbit decat a finantat

"Scaderea este determinata de lipsa de proiecte in toate cele trei sectoare: constructii rezidentiale, nerezidentiale si ingineresti, situatie cauzata in principal de lipsa de finantare", afirma Mihai Rohan, presedintele patronatului din ciment CIROM.

11.09.2009, 00:00 21

Piata constructiilor, una dintre cele mai afectate de crizafinanciara, s-a prabusit in primul semestru, din cauza blocajuluide pe piata imobiliara, dar si din cauza lipsei de reactie astatului, care ar fi trebuit sa contracareze recesiunea cuinvestitii in infrastructura, potrivit jucatorilor din constructii.In ultimii doi-trei ani ponderea investitiilor statului inlucrarile de contructii a fost de pana in 10%, sectorul privatfiind cel care era motorul principal de crestere.

"Scaderea este determinata de lipsa de proiecte in toate celetrei sectoare: constructii rezidentiale, nerezidentiale siingineresti, situatie cauzata in principal de lipsa de finantare(sau mai exact de costul foarte ridicat al acesteia, ceea ce o facepractic inaccesibila) si de intarzierile la plata foarte mariacumulate in sistem (generate, in primul rand, de intarzierile laplata de la stat)", afirma Mihai Rohan, presedintele patronatuluidin ciment CIROM.

In 2008, piata constructiilor a crescut cu 28%, pana la 14,3mld. euro, insa in trimestrul al doilea de anul acesta volumullucrarilor a scazut cu 14%, iar reprezentantii Asociatiei Romane aAntreprenorilor din Constructii (ARACO) estimeaza un regres de 20%al pietei in 2009.

"Lucrarile de infrastructura sunt mai putine ca anul trecut,chiar daca guvernul a spus ca au fost alocati mai multi bani. Omare parte dintre ei s-a indreptat catre lucrarile neplatite din2008, dar acest lucru nu trebuia sa fie o surpriza pentru ca asas-a intamplat in fiecare an", a declarat Alexandru Dobre,presedinte de onoare al ARACO.

20% din muncitori, disponibilizati

De la inceputul anului circa 80.000 de muncitori din constructiiau ramas fara loc de munca, echivalentul a 20% din cei 400.000 careerau angajati in 2008. "Totusi, o mare parte din acesti muncitoriau continuat sa lucreze in particular, la negru, astfel ca nu putemvorbi inca de disponibilizari majore in constructii", explicaDobre.

Analistii estimeaza ca sectorul constructiilor ar puteainregistra o usoara crestere in al doilea semestru din 2010, candar putea fi reluate o parte din proiectele imobiliare blocate in2009.

"Cresterea de anul viitor se va datora in continuare sectoruluiprivat, daca statul nu va incerca sa-si revina si sa aloce maimulti bani catre infrastructura, sau macar sa respecte targetulstabilit la inceputul anului", afirma Dobre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO