Companii

Un antreprenor multumit dupa un an de criza: Ovidiu Buluc spune ca 2009 a fost "greu, dar bun"

Un antreprenor multumit dupa un an de criza: Ovidiu Buluc spune ca 2009 a fost "greu, dar bun"

Ovidiu Buluc, actionar Farmexim: Sunt farmacii care nu mai pot plati sau fac comenzi foarte mici, ceea ce nu justifica transportul pana acolo.

15.10.2009, 00:00 45

"Saptamana trecuta am avut o intalnire cu directorii regionalisi am discutat liniile principale ale bugetului. Vrem sa ajungem lao cota de piata de 9% anul viitor, in timp ce profitul operationalva avea o crestere de cel putin 25% fata de ce vom obtine anulacesta", a spus Buluc intr-un interviu acordat ZF.

Distribuitorul are in prezent o cota de piata de peste 8%,potrivit datelor furnizate, ceea ce ii asigura un loc intre primiizece jucatori din domeniu.

In 2010 compania are in vedere investitii de circa un milion deeuro, dupa ce anul acesta nu a avut astfel de proiecte.

"Facem modificari in platforma logistica, adica transformamcateva spatii in depozite regionale si de acolo vom livra marfacatre cele mai mici unitati din zona pentru a scurta traseelemasinilor", a mai spus Buluc.

In ceea ce priveste cheltuielile operationale, planul conduceriiFarmexim este ca acestea sa scada sub 7%, in prezent fiind situatepeste acest nivel.

"Nu prea mai avem de unde sa taiem. Grosul inseamna salariile sichiriile la depozitele care nu sunt in proprietate. Restulcheltuielilor sunt utilitatile", adauga Buluc, care mai spune ca nua angajat oameni noi in acest an.

Renunta la o parte dintre clienti

Distribuitorul are in vedere sa renunte la circa 1.000 defarmacii la care livreaza dintr-un total de 3.400-3.500 de clienti,adica la circa 30%.

"Este vorba de farmacii care nu mai pot plati sau fac comenzifoarte mici, ceea ce nu justifica transportul pana acolo. Totiprezinta un grad foarte mare de risc in ceea ce priveste bonitateafinanciara si economica. Masurile pe care Guvernul le-a luat recent nu fac decatsa duca la falimentul si inchiderea a sute si sute de farmacii",este de parere Buluc.

Ministerul Sanatatii solicita producatorilor de medicamente saintoarca la bugetul sanatatii intre 5 si 11% din vanzarile pe carele genereaza medicamentele compensate din portofoliu, masura careva avea impact si la nivelul celorlalti jucatori. De asemenea,ministerul a marit termenele de plata catre farmacii, astfel capentru o perioada acestea vor ramane fara lichiditati.

"Consecinta directa va fi ca acesti furnizori (producatorii -n.red.) nu vor mai acorda discounturi catre distribuitori, iar einu va mai acorda catre farmacii. Acestea va trebui sasupravietuiasca prin marjele acordate prin lege, care in conditiilecosturilor de astazi nu sunt suficiente. Astfel ca se vor inchide",mai spune proprietarul Farmaxim.

In primele noua luni ale acestui an, distribuitorul a avut ocifra de afaceri de 545 mil. lei (130 mil. euro), in crestere cu29% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Rezultateledin aceasta perioada sunt peste estimarile initiale, care indicauun avans de 20%. De asemenea, la finalul anului, potrivitestimarilor din prezent, Farmexim ar putea avea o crestere de25%.

Ia din cota de piata a celor mici

In primele trei trimestre, distribuitorul a avut un profitoperational de 22 mil. lei (5,3 mil. euro), de sase ori mai marefata de primele noua luni ale anului trecut.

In cadrul companiei lucreaza circa 540 de persoane. Dacapreturile la medicamente nu ar fi fost reduse in aprilie, sefulFarmexim spune ca firma ar fi avut o crestere suplimentara de5-6%.

"Foarte multi dintre distribuitorii mici au inceput sa vanda dince in ce mai putin, in conditiile in care nu mai primesc credite dela furnizori. Cei care platesc si au anumite garantii vor avea incontinuare marfa. Acest lucru probabil ca s-a reflectat inrezultatele noastre", mai spune Buluc.

Anul trecut, compania a derulat un program de eficientizare carea presupus diminuarea costurilor cu transportul, inghetareasalariilor si reducerea numarului de angajati. "A fost un an greu,dar cu rezultate bune", a afirmat el.

"Lipsa productiei ne-a adus aici"

Omul de afaceri este de parere ca pentru Romania iesirea dincriza va insemna sa ramanem" pe o linie plata", iar "pana vomincepe noi sa crestem va fi cale lunga". "Criza nu a dus laschimbari in componenta PIB. Noi asteptam sa revenim la aceleasiponderi pe care le-am avut in 2008, insa nu mai este posibil cadomenii cum sunt constructiile, sau la alt nivel, consumul saramana la fel. Daca am fi avut o productie diversificata, nu am fifost aici", spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO