Companii

Un film SF se toarnă în Marea Neagră: Vaporul gigantic de 1 mld. $ supranumit nava Enterprise din Star Trek le aduce pe Petrom şi Exxon aproape de o descoperire istorică: gaze la mari adâncimi

Un film SF se toarnă în Marea Neagră: Vaporul gigantic de 1 mld. $ supranumit nava Enterprise din Star Treck le aduce pe Petrom şi Exxon aproape de o descoperire istorică: gaze la mari adâncimi

Autor: Roxana Petrescu

06.02.2012, 00:08 8641

Petrom, cea mai mare companie locală, şi ExxonMobil, gigantul petrolier american, au primit o veste bună din adâncurile Mării Negre, zonă în care pentru prima dată în istoria României se fac lucrări de explorare la adâncimi de peste 1.000 de metri.

După ce au investit zeci de milioane de dolari, la finalul săptămânii trecute cele două companii au anunţat că Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, indică prezenţa gazelor naturale, dar că deocamdată este prea devreme în procesul de explorare şi evaluare a datelor pentru a specula dacă se vor dovedi comerciale sau nu.

Cu toate acestea, vestea vine într-un mo­ment în care România îşi arată încă o dată de­pendenţa faţă de gazele din import, în special faţă de cele aduse din Rusia, în con­tex­tul în care pe fondul temperaturilor extrem de scă­zute consumul a ajuns la un nivel record, iar im­porturile acoperă circa o treime din acesta.

Un eventual succes în Marea Neagră ar pu­tea scădea factura pe care România o achită anual intermediarilor care au contracte cu Gazprom.

"Am încercat să reuşim să supravieţuim aces­tei vremi rele cu nişte gaz din Rusia, să sperăm că vom găsi o altă soluţie în perioada următoare", a declarat preşedintele Traian Băsescu la începutul întrevederii pe care a avut-o la finele săptămânii trecute cu reprezen­tanţii celor două companii petroliere.

Artilerie de miliarde pentru vânătoarea de hidrocarburi

Deşi nimeni până acum nu s-a avântat să dea vreo estimare privind potenţialul de hidro­car­buri al zonei de mare adâncime din Marea Neagră, artileria grea folosită în acest proiect de Petrom şi ExxonMobil ar putea fi un indiciu că acolo sunt îngropate resurse semnificative.

La finele anului 2008, Petrom a anunţat înche­ierea unui parteneriat cu ExxonMobil pen­tru lucrări de explorare în perimetrul Nep­tun, unul dintre cele două perimetre pe care com­pania românească le are concesionate în Ma­rea Neagră care are o suprafaţă de 9.900 de kilometri pătraţi.

În vara anului 2009, cei doi petrolişti aduc în Marea Neagră un vapor de 160 mil. dolari pen­tru a începe programul de achi­ziţie seismi­că 3D, prima fază a lucrărilor de explorare.

Practic, în această etapă s-a făcut un fel de ra­dio­grafie tridimensională a straturilor geolo­gi­ce din Marea Neagră pe care posibilele zăcă­min­te de hidrocarburi apar sub forma unor pa­hare întoarse. Radiografiile nu arată însă dacă acele pahare sunt pline sau nu cu petrol şi gaze, pentru a vedea acest lucru fiind necesară fora­rea unor sonde de exploarare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO