Companii

Petrom şi Exxon, aproape de o descoperire istorică: Prima sondă la mare adâncime din Marea Neagră indică prezenţa gazelor naturale

Petrom şi Exxon, aproape de o descoperire istorică: Prima sondă la mare adâncime din Marea Neagră indică prezenţa gazelor naturale

Autor: Roxana Petrescu

03.02.2012, 17:02 3736

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o filială a companiei ExxonMobil, împreună cu OMV Petrom, deţinută în proporţie de 51% de OMV, anunţă faptul că Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, indică prezenţa gazelor naturale. Zona de mare adâncime a Mării Negre este printre puţinele teritorii ale României neexplorate până acum într-o ţară care în ultimii 150 de ani a fost brăzdată în lung şi în lat de căutătorii de petrol şi gaze.

"Acest fapt este încurajator, însă este prea devreme în procesul de explorare şi evaluare a datelor pentru a specula dacă se vor dovedi comerciale sau nu. Sonda Domino-1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi se desfăşoară în continuare. Se estimează că adâncimea totală a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării", spun reprezentanţii Petrom.

Exxon şi Petrom au adus pentru a fora această sondă de explorare un vapor special construit pentru Marea Neagră, Deepwater Champion, care are o valoare de circa un milird de dolari.

Fiecare zi de explorare cu aceste vapor costă un milion de dolari. În total, pentru finalizarea lucrărilor la sonda Domina 1 sunt necesare 90 de zile.

Ziarul Financiar va organiza conferinţa ZF Power Summit '12 care va avea loc pe 28-29 februarie la hotel Radisson Blu din Bucureşti, unde Petrom şi Exxon sunt invitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO