Companii

Un investitor din Brasov a preluat franciza pentru 4 magazine SPAR

Un investitor din Brasov a preluat franciza pentru 4 magazine SPAR
30.09.2009, 23:21 904

Patru din cele 20 de magazine ale retelei locale SPAR, intratein urma cu doua luni in insolventa, vor fi operate de catre uninvestitor din Brasov, Ioana Humeniuc, director in cadrul unuidistribuitor de legume si fructe, potrivit Soranei Georgia,consultantul noilor investitori si fost director general al reteleiSPAR.

Humeniuc, 38 de ani, a preluat franciza SPAR de la fratii Ioansi Floare Cuc, actionarii operatorului local al retelei, care detinde circa patru ani licenta pentru dezvoltarea brandului de retailin Romania. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica. FloareCuc a confirmat anterior pentru ZF ca a cedat patru magazine dinAlba Iulia si Sfantu Gheorghe, fara a preciza numeleinvestitorului.

"Noii operatori ai celor patru magazine SPAR din Alba Iulia siSfantu Gheorghe au preluat de la vechii operatori (companiadetinuta de fratii Cuc - n. red.) doar franciza si o parte dinstocurile de marfa din aceste unitati, nu si datoriile acestorsupermarketuri. Spatiile de vanzare apartin altor investitori, cucare au fost renegociate conditiile de inchiriere", a declaratSorana Georgia.

Humeniuc a inregistrat in Brasov firma SPAR Discount, care vaopera reteaua de magazine preluate de la fratii Cuc.

Ioana Humeniuc este director in cadrul grupului de firme BUT dinBrasov, un distribuitor de legume si fructe care detine sapteaprozare in Brasov.

"Magazinele SPAR si BUT vor avea o centrala comuna deachizitii", a mai precizat Sorana Georgia.

Cele trei magazine din Alba Iulia si unitatea din SfantuGheorghe vor fi redeschise in urmatoarele doua saptamani si voravea o oferta diferita de produse.

"Dupa reinaugurare, magazinele SPAR vor avea o oferta orientatamai mult catre produsele proaspete si o medie a preturilor mai micadecat inainte", a precizat Georgia.

Ea a mai spus ca este posibil ca investitorul din Brasov sapreia mai multe magazine SPAR, insa a precizat ca acesta nu areplanuri concrete in prezent, in acest sens.

Sorana Georgia a plecat din compania detinuta de fratii Cuc inluna mai, dupa sapte luni de mandat.

SPAR este al treilea mare retailer alimentar roman de pe piatalocala, cu afaceri de 44 mil. euro in 2008 cu 20 de supermarketurisi un hipermarket. In luna iulie fratii Cuc au cerut intrarea ininsolventa a retelei, dupa ce in decembrie anul trecut negocierilede vanzare a retailerului catre un fond strain de investitii s-aufinalizat fara rezultat, din cauza crizei financiare.

Prin cedarea celor patru magazine, fratii Cuc reiau planurile deacordare a francizei SPAR unor investitori locali, anuntate pentruprima data in 2008. Ei au luat licenta de operare a SPAR in Romaniade la compania olandeza cu acelasi nume, in anul 2005. Achizitiaacestei licente le permite fratilor Cuc sa acorde la randul lorfranciza SPAR in Romania altor investitori, in mod independent decompania din Olanda.

Intrarea unor noi investitori in retea permite astfeldezvoltarea brandului de retail la nivel local.

Operatorul SPAR este primul retailer mare intrat in insolventade la declansarea crizei economice. Actionarii companiei urmeaza saprezinte creditorilor in acest an planul de reorganizare aoperatorului, care are nevoie de votul acestora pentru a putea fiimplementat. Cei mai mari creditori care au de recuperat sume maride bani de la operatorul local al SPAR sunt bancile sidezvoltatorii imobiliari, potrivit datelor din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO