Companii

Unde sunt 20.000 de masini vandute, dar neinmatriculate

Unde sunt 20.000 de masini vandute, dar neinmatriculate
21.12.2009, 23:26 21

Pe piata locala s-au inmatriculat in acest an cu 20.000 demasini mai putin decat s-au raportat ca vandute catre AsociatiaProducatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), diferentaexplicata de jucatorii din piata ca reprezentand "reexporturi" -masini vandute de catre dealerii auto catre alte piete decat ceainterna.
Situatia din acest an este diametral opusa de cea din 2008, atuncicand s-au inmatriculat mai multe masini decat s-au vandut.Explicatia acestui lucru consta in faptul ca la nivelul luniidecembrie a anului trecut guvernul Tariceanu a decis triplareataxei de poluare pentru masinile second-hand, dar si pentru celenoi cu motoare mai mari de 2,0 litri si eliminarea taxei pentruautomobilele noi cu motoare sub 2,0 litri. Aceasta decizie adeterminat la acea vreme dealerii sa-si inmatriculeze stocurile demasini care nu se incadrau in noile reglementari. Astfel, numai indecembrie 2008 au fost inmatriculate 5.800 de autoturisme in plusfata de cele raportate ca fiind vandute.
Potrivit estimarilor lui Alin Tapalaga, directorul general alPorsche Inter Auto, divizia de retail auto a Porsche Romania, celmai mare jucator de pe piata de profil, anul acesta s-au exportatin medie 2.000 de automobile pe luna.
"Romania face parte dintre tarile cu cele mai mari discounturi dinEuropa, iar succesul inregistrat de programele "Rabla" din altestate ii determina pe dealerii europeni care au ramas fara stocurisa cumpere masini si de pe piata romaneasca. Dealerilor locali leconvine acest lucru pentru ca de cele mai multe ori stocurilelivrate se achita imediat", a spus Nicolae Sorescu, directorulgeneral al Radacini Motors, dealer Opel si Chevrolet.
In acest an primele semne ale reexporturilor au aparut in lunaaprilie, atunci cand potrivit statisticilor cu privire la vanzarilesi inmatricularile din martie in cazul unor marci precum Hyundaisau Kia, vanzarile raportate erau de aproape patru ori mai maridecat inmatricularile raportate de politie.
La acea data repezentantii APIA anuntau faptul ca exista indicii inpiata conform carora dealerii auto au apelat la exporturi in Europade Vest, unde vanzarile cresteau datorita programelor"Rabla".
"Este stiut faptul ca intre vanzari si inmatriculari existaintotdeauna o diferenta datorita ecartului de timp in care seinregistreaza masina. Acesta este de 30 de zile, dar poate fi simai mare. Sigur, este adevarat insa ca o diferenta atat de mare nueste datorata numai acestui fapt", a spus Marius Tudor, secretarulgeneral al APIA, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO