Companii

Ungurii de la ASA au scos la vanzare fabrica de prefabricate din Turda

Ungurii de la ASA au scos la vanzare fabrica de prefabricate din Turda

Click pentru imaginea marita

21.07.2008, 17:35 142

Cele mai avansate negocieri sunt cu grupul finlandez Consolis, cel mai mare producator de prefabricate din Europa, cu un rulaj de peste 1,4 mld. euro, care a fost interesat anterior si de preluarea companiei Somaco din Bucuresti, sustin sursele citate.
ASA detine in Romania o fabrica de materiale de constructii prefabricate din beton (stalpi, grinzi, fundatii) la Turda si este unul din principalii producatori de prefabricate din beton de pe piata locala. Subsidiara din Romania ruleaza afaceri anuale de peste 25 mil. euro, circa un sfert din afacerile grupului, potrivit ultimelor date disponibile. Reprezentantii ASA nu au confirmat, dar nici nu au infirmat negocierile cu grupul Consolis.
"Grupul ASA a fost contactat de mai multi investitori, care ar dori sa achizitioneze grupul nostru. In momentul de fata se poarta negocieri intre parti, la care s-au stabilit clauze de confidentialitate stricte", au declarat pentru ZF reprezentantii ASA.
Consumul de materiale prefabricate din beton a crescut puternic odata cu intensificarea investitiilor in centre comerciale si a celor in infrastructura. De altfel, printre clientii ASA Cons se numara retaileri din industria alimentara sau din sectorul materialelor de constructii precum Metro, Selgros, Cora, Kaufland, Praktiker sau BauMax.
ASA Cons Romania a fost infiintata in 1999, prin intrarea pe piata romaneasca a firmei ASA Epitoipari Kft. din Ungaria, care detine 99,86% din titlurile companiei. Restul de 0,14% este detinut de un grup de 10 persoane fizice angajate in cadrul companiei. Numarul de angajati ai firmei a evoluat de la 62 de persoane, in primul an de activitate, la peste 370 de persoane anul trecut, potrivit ultimelor date disponibile.
Grupul Consolis a realizat anul trecut vanzari nete de peste 1,4 miliarde de euro si opereaza peste 130 de fabrici in 20 de tari. Finlandezii au derulat recent o achizitie in Polonia a unui producator de prefabricate din beton pentru linia de cale ferata si intentioneaza sa patrunda pe pietele din Ungaria si Romania.
Sectorul de prefabricate din beton a devenit in ultimii ani tot mai atractiv pentru jucatorii straini, in principal pentru fondurile de investitii. Astfel, fondul de investitii suedez Oresa Ventures se afla in stadii avansate pentru preluarea a trei unitati de productie ale producatorului de materiale de constructii Somaco Bucuresti, in cadrul unei tranzactii de 32,5 mil. euro.
Un alt jucator important care activeaza pe piata de prefabricate din Beton, Macon Deva, a fost preluat in 2006 de compania poloneza Enterprise Investors pentru 35 mil. euro.
Tranzactiile de pe piata constructiilor s-au tinut lant in ultima perioada, fiind unul dintre cele mai atractive sectoare din economie. Enterprise Investors, prin intermediul Macon Deva, a preluat grupul Simcor din Oradea in cadrul unei tranzactii de circa 53 mil. euro, in timp ce grupul irlandez CRH a achizitionat compania Elpreco Craiova pentru 65 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO