Companii

Urmează conferinţa „Restructurarea preventivă - o soluţie pentru a evita insolvenţa“

Urmează conferinţa „Restructurarea preventivă - o...

Autor: Mirabela Tiron

14.02.2023, 00:05 126

♦ Ce este şi ce nu este restructurarea preventivă, cum este văzut procesul de restructurare de către antreprenori, ce spun finanţatorii?

♦ Aflaţi astăzi la conferinţa organizată de ZF în parteneriat cu BDO Business Restructuring şi Casa de Avocatură Bondoc şi Asociaţii.

Ziarul Financiar organizează astăzi de la ora 10 con­ferinţa „Restructurarea preventivă - o soluţie pentru a evita insolvenţa“, alături de BDO Busi­ness Restruc­tu­ring şi Casa de Avocatură Bondoc şi Asociaţii.

Ce este şi ce nu este restructurarea preventivă, cum este văzut procesul de restructurare de către antre­pre­nori, ce spun finanţatorii, cum vor interacţiona de­bitorii şi creditorii în con­textul restructurării afa­cerii - sunt ei sufi­cient de protejaţi, de ce ar apela un debitor la pro­ceduri de restructurare preven­tivă şi nu ar realiza re­struc­turarea în afara a­cestor proce­duri sunt doar câteva din­tre între­bă­rile la care vom încer­ca să găsim răs­puns îm­preună cu speakerii de la conferinţă. Restructu­ra­rea preventivă este o parte esenţială a unui bun mediu de afaceri, ajută la crearea şi păstrarea locurilor de muncă şi ajută economiile să amortizeze mai uşor şocurile eco­nomice cauzatoare de credite neperf­ormante şi şomaj.

Crizele din ultimii 15 ani, criza financiară din 2009-2020 mai întâi şi apoi cea generată de pan­demia de Covid-19 şi acum de războiul de la gra­niţă au activat un fe­nomen al insolvenţelor care a dus la dispariţia a zeci de mii de companii. Sub 3% dintre companiile care ajung în in­sol­venţă reuşesc să se salveze.

De cealaltă parte, restructu­rarea preventivă are la bază o cultură a salvării şi poate fi accesată atunci când indicatorii firmei sunt pe galben, ase­menea unui semafor care va arăta verde sau roşu în funcţie de deciziile luate la timp sau prea târziu de acţionari şi manageri.

Printre speakerii care vor participa la conferinţă se numără Lucian Bondoc, managing partner, Casa de Avocatură „Bondoc şi Asociaţii“, avocat Geanina Oancea-Olteanu, senior partner în cadrul BDO Business Restructuring, cu peste 30 de ani în domeniul consultanţei de business, avocatul Simona Petrişor, partener la Casa de Avocatură Bondoc şi Asociaţii, Alexis Hojabr, partner, White&Case Paris, Ioana Ciucu, NPE &Monitoring Director, Unicredit Bank România, Vlad Micu, credit restructuring director, Banca Transilvania, Dragoş Anatasiu, owner/CEO al Eurolines România, Corneliu Bodea, CEO ADREM, president, România Energy Center (CRE).

Conform datelor existente la nivel european, în UE dau faliment 200.000 de firme pe an (adică 600 pe zi), având că rezultat 1,7 milioane de pierderi directe de locuri de muncă în fiecare an. În acelaşi timp, în mai multe state membre ale Uniunii Europene se constată o tendinţa că întreprinderile viabile care se confruntă cu probleme financiare să apeleze, mai degrabă, la procedurile de insolvenţă/lichidare decât cele de restructurare timpurie.

În Europa zilelor noastre, numărul de cazuri de insolvenţă din rândul întreprinderilor s-a mărit din 2009, anul de apogeu al crizei economice, şi s-a menţinut ridicat, cu o scădere în perioada pandemiei, tendinţa fiind din nou de creştere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO