Companii

Valmar, Porsche: Vor veni investitori straini interesati sa preia retele locale de dealeri

Valmar, Porsche: Vor veni investitori straini interesati sa preia retele locale de dealeri

Brent Valmar, director general al Porsche Romania

05.12.2007, 19:03 22

Porsche Romania, importatorul marcilor grupului VW-Audi pe piata locala, va inregistra in acest an o crestere a vanzarilor de 30%, la un total de 55.000 de unitati, autoturismele VW detinand cea mai mare parte a livrarilor grupului, respectiv 22.500 de unitati. Marca Skoda va ajunge la vanzari de 21.500 de unitati, in timp ce Seat va trece pragul de 5.000 de unitati. Pentru Porsche, importatorul estimeaza vanzari de 150 de unitati.
"Targetul de vanzari din acest an de 55.000 de unitati s-a datorat marcilor de 'tranzitie' VW si Skoda", a declarat Brent Valmar, director general al Porsche Romania, importatorul marcilor grupului VW pe piata locala si vicepresedinte al APIA.
Potrivit datelor APIA, piata auto va ajunge in acest an la aproximativ 320.000 de unitati.
Cifra de afaceri a Porsche Romania realizata exclusiv din vanzarea de autoturisme va trece in acest an de 930 de milioane de euro, potrivit estimarilor ZF, ceea ce cumulat cu serviciile after-sales si vanzarile de comerciale VW vor duce businessul importatorului la aproximativ un miliard de euro. Calculele s-au realizat utilizand un volum de 22.500 de autoturisme VW, cu un pret mediu furnizat de importator de 20.000 de euro, 21.500 de automobile Skoda, cu un pret mediu estimat de ZF la 14.000 de euro, 5.000 de unitati Seat, cu un pret mediu de 12.500 de euro, furnizat de importator, 2.400 de automobile Audi, cu o valoare medie de 44.000 de euro si a 150 de modele Porsche, cu un pret mediu de 85.000 de euro. "In 2007 o evolutie importanta au inregistrat-o autoturismele de segment mic si compact, al caror volum reprezinta aproximativ 73% din intreaga piata", a adaugat Valmar.
Anul acesta reteaua de distributie a Porsche Romania a ajuns la 90 de locatii, dintre care 12 au fost dechise in acest an. Investitia intr-un nou dealer este cuprinsa in medie intre 2,5 si 5 mil. euro, potrivit estimarilor Porsche Romania. "Incepand cu anul urmator se vor deschide noi locatii in orasele mai mici, in timp ce in localitatile mari unde deja exista un dealer se va mai deschide inca o reprezentanta", a subliniat Valmar.
Datorita depasirii pragului de 300.000 de unitati in acest an, in industria auto sunt asteptate investitii straine mai ridicate, inclusiv in ceea ce priveste retelele de dealeri, dar si in ceea ce priveste preluarea activitatii de import de catre constructor.
"O piata care ajunge la un anumit volum devine atractiva pentru investitorii straini, deoarece apar noi situatii care un mai pot fi rezolvate de importatorul local, iar constructorul se va implica direct pe piata. Este foarte posibil ca in perioada urmatoare sa existe investitori straini care sa preia retele locale de dealeri. Iar acest lucru se intampla in mai multe tari vest-europene. Grupul nostru (Porsche Holding - n. red.) a preluat recent in Franta o retea de dealeri", a adaugat Valmar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO