Companii

Valvis: Este nevoie de măsuri de relansare a economiei elene pentru a vedea luminiţa de la capătul tunelului

Valvis: Este nevoie de măsuri de relansare a economiei elene pentru a vedea luminiţa de la capătul tunelului

Autor: Cristina Roşca

01.03.2012, 16:56 193

Jean Valvis, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori greci din România, este de părere că trebuie găsite şi adoptate măsuri pentru relansarea creşterii economice în Grecia.

"Recent primul ministru a anunţat că pe lista de priorităţi a guvernului este adoptarea de măsuri pentru relansarea economică. Este nevoie de aceste măsuri pentru ca statul elen să vadă luminiţa de la căpătul tunelului".

El spune că o serie de sectoare economice, precum industria alimentară şi cea a vinului, s-au orientat spre export, produsele greceşti fiind bine primite pe pieţele externe.

"Există o serie de alte sectoare unde Grecia are un avantaj competitiv, şi aceste sectoare ar trebui exploatate. Este vorba în primul rând de turism, pentru că Grecia este o ţară frumoasă şi are şi infrastructura bună. Apoi este vorba de enegia regenerabilă, de produsele agricole specifice, de flota maritimă comercială şi de industria mineritului şi a minereurilor neferoase".

În acest context, crede Vlavis, nu rămâne de rezolvat decât problema de lichidităţi a băncilor greceşti. "Uniunea Europeană trebuie să rezolve problema sistemului bancar din Grecia pentru ca acesta să realimenteze economia reală".

Omul de afaceri mai spune că este nevoie să se construiască o economie dotată cu instrumente de protecţie împotriva atacurilor speculative şi a slăbiciunilor unor economii.

"Trebuie construită o maşină cu geamuri blindate care să apere economiile suverane de atacurile speculative".

Valvis recunoaştă că situaţia financiară dificilă din Grecia, care durează de patru-cinci ani a ajuns să aibă o serie de urmări foarte grave. "Criza de lichidităţi are repercursiuni şi la nivel economic şi la nivel social. Rata şomajului în rândul tinerilor este foarte mare, iar populaţia este decepţionată de situaţia ţării. Sistemul de retail merge în jos, la fel şi HoReCa. Hotelurile, restaurantele şi cafenelele sunt semi-goale sau chiar goale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO