Companii

Vanzarile de Audi, BMW si Mercedes au trecut de 200 mil. euro in sase luni

Vanzarile de Audi, BMW si Mercedes au trecut de 200 mil. euro in sase luni

Click pentru imaginea marita

25.07.2008, 18:30 29

Audi, BMW si Mercedes-Benz au inregistrat in prima jumatate a anului cresteri de peste 30%, cu mult peste ritmul inregistrat de piata importurilor de 11%. Comparativ insa cu aceeasi perioada a anului trecut, ritmul de crestere al automobilelor de lux s-a injumatatit, in 2007 inregistrand un salt cuprins intre 40 si 60%.
Cea mai bine vanduta marca premium de import in prima jumatate a acestui an s-a mentinut Audi, cu 1.522 de unitati, in crestere cu peste 16% comparativ cu acelasi interval al anului trecut.
Cresterea se datoreaza in principal noului A4, care este si cel mai bine vandut model al gamei, cu 672 de unitati, in avans cu aproape 90% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand inca se comercializa generatia precedenta.
"Audi va ramane cea mai bine vanduta marca premium si in acest an. In primele luni ale anului au fost cateva probleme legate de stocul SUV-ului Q7 (cel mai bine vandut model Audi in 2007 - n. red.), dar acestea au fost rezolvate", a spus Brent Valmar, directorul general al Porsche Romania, importatorul Audi.
In conditiile in care potrivit declaratiilor lui Mihai Halmagianu, directorul de marca din cadrul Porsche Romania, pretul mediu al unui Audi este de 45.000 de euro fara TVA, afacerile marcii pe piata locala au fost in primul semestru de aproape 70 de mil. euro, fara a lua in calcul serviciile after-sales.
Vanzarile autoturismelor Mercedes-Benz pe piata locala s-au apreciat cu 34,9% la 1.505 unitati, depasind volumul BMW, si clasandu-se pe locul doi, la distanta mica de Audi. Daca se iau in calcul si vanzarile modelului Viano - versiunea pentru persoane a utilitarei usoare, Mercedes-Benz a vandut in Romania 1.558 de autoturisme, valoare care ar pozitiona marca pe prima pozitie, dupa ce in 2007 aceasta s-a clasat pe locul trei, dupa BMW si Audi.
Cel mai bine vandut model al Mercedes-Benz pe piata locala a fost C-Klasse, cu 388 de unitati, in crestere cu peste 11% fata de acelasi interval al anului trecut, urmat de SUV-ul ML, cu 255 de unitati.
Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor Mercedes-Benz Romania, pretul mediu al unui autoturism din gama constructorului este de 38.000 de euro, ceea ce determina o cifra de afaceri de aproape 60 de milioane de euro.
BMW Group Romania, reprezentantul oficial al grupului german pe piata locala, a inregistrat in primele sase luni o crestere a vanzarilor de 35,1%, cea mai accelerata din segment, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 1.252 de automobile.
La nivelul lunii iunie, vanzarile au atins un nivel de 235 de masini, in crestere cu 12% fata de iunie 2007. Modelul cu cele mai ridicate vanzari a fost SUV-ul X5, cu 513 unitati, de patru ori mai ridicate decat in primul trimestru al anului trecut. Cu toate ca este la o diferenta de peste 200 de masini de Audi, liderul segmentului, cifra de afaceri a BMW este de peste 72 de milioane de euro, datorita modelului X5, cel mai bine vandut din gama, al carui pret este cuprins intre 54.000 si 70.000 de euro, cu TVA inclus.
Pe locul secund din punctul de vedere al vanzarilor a fost Seria 3, cu 339 de modele in primele sase luni, dintre care o treime a reprezentat versiunea coupe. X6, SUV-ul sport al constructorului german a inregistrat in prima luna sase livrari.
Incepand cu anul viitor, modelul X6 va fi echipat inclusiv cu o versiune hibrida, care va dispune atat de un motor pe benzina, cat si de unul electric.
Anul acesta BMW va mai lansa pe piata locala versiunea facelift a Seriei 3, dar si noua generatie a Seriei 7, limuzina de lux a constructorului german. Reteaua de dealeri in Romania a BMW Group este in prezent alcatuita din 14 concesionari, dintre care 13 apartin fostului importator Automobile Bavaria, care si-a fixat pentru anul in curs un target de 3.000 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO