Companii

Vânzările de camioane de transport internaţional îşi revin după prăbuşirea cu 90% anul trecut

Vânzările de camioane de transport internaţional îşi revin după prăbuşirea cu 90% anul trecut
11.08.2010, 23:51 122

VânzÂrile de camioane de peste 18 tone, cele utilizate cuprecădere la transportul de marfă pe distanţe lungi, au înregistrato creştere de aproape 25% în primele şase luni ale acestui an,potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Impor­tatorilorde Automobile (APIA).
"Creşterea nu arată decât că companiile mari de transport îşiconsolidează cota de piaţă pe plan local pe segmentul dedistribuţie şi logistică după ce firmele mici şi-au închisbusinessul", a spus Marilena Matei, analist al pieţei detransporturi.
Peste 4.500 de companii de transport din piaţa locală au închisactivitatea în ultimul an şi jumătate pe fondul crizei economice,iar parcul de autovehicule rutiere înscris în circulaţie s-a reduscu 40.000 de unităţi, la aproape 105.000 de unităţi în trimestruldoi al acestui an, potrivit statisticilor Autorităţii RutiereRomâne (ARR), citate de Uniunea Naţională a TransportatorilorRutieri (UNTR).
"Există firme care achiziţionează camioane noi, care respectănormele Euro 5 pentru a le utiliza în spaţiul intracomunitar.Companiile de transport le utilizează pentru transport numai înUniunea Europeană, cu atingerea periodică a teritoriului Românieipentru a nu fi acuzaţi că fac cabotaj (operaţiune de transportrutier între două puncte de încărcare-descărcare aflate peteritoriul unei ţări, de către un operator străin - n.red.). Pentrutransportul intracomunitar sunt necesare camioane Euro 5 pentrucare taxa de autostradă din Germania este mai mică", a spusMatei.
Dintre transportatorii care au operat achiziţii anul acesta senumără Aquila, care a achiziţionat un prim lot de 28 de camioaneVolvo dintr-un total de 70 de unităţi, şi Edy InternationalSpedition, cel mai mare operator de transport de pe piaţa locală.Edy a achiziţionat de la Cefin România 70 de camioane Iveco, dintrecare 35 noi şi 35 second-hand, iar de la Mercedes-Benz România acumpărat 65 de vehicule comerciale, din care 30 de camioaneMercedes-Benz Actros.
La nivelul anului trecut vânzările de vehicule comerciale auînregistrat un declin de aproape 66% la 16.700 de unităţi. Dintreacestea camioanele de peste 18 tone au scăzut cu peste 83%, acestafiind totodată şi cel mai puternic declin înregistrat pe piaţalocală.
Pe de altă parte, anul acesta cele mai mari creşteri din piaţaautovehiculelor au fost înregistrate de mărcile de camioane DAF şiScania, de 57%, respectiv 51%, conform statisticilor APIA.
"Creşterea vânzărilor Scania din prima jumătate a anului s-arealizat în urma campaniilor promoţionale. Per total, piaţa de anulacesta arată mai bine decât cea din 2009. Până la finele anuluivedem în continuare o creştere a vânzărilor, dar nu ne aşteptăm laceva spectaculos", a spus Mihai Paşol, directorul de marketing alScania România.
Anul acesta revenirea pieţei de camioane a fost susţinută inclusivde reducerea preţurilor cu până la 15-20% în cazul utilitarelornoi, ofertă completată inclusiv de cea second-hand a companiilor deleasing.
"În 2007 şi 2008 preţul camioanelor era la un nivel ridicat şiimplicit firmele de transport aveau de achitat rate mari cătrefirmele de leasing. Acestea au înapoiat vehiculele şi auachiziţionat altele second-hand de 1-2 ani vechime cu preţuri decuprinse între 25 şi 30 de mii de euro", a spus Marilena Matei.Potrivit estimărilor UNTRR, cifra de afaceri a transportului rutierde marfă va creşte anul acesta cu 6%, la aproximativ
2 miliarde de euro, dar în acelaşi timp alte 4.000 de firme detransport şi-ar putea închide afacerea în 2010.
În acest context, Dumagas, unul dintre cei mai mari transportatoride marfă de pe piaţa locală cu un business de peste 28 mil. euro în2009 şi prima companie de transport care a semnat un contract cuFord România, a fost preluată în proporţie de peste 50% de cătrefondul de investiţii Bancroft Private Equity.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO