Companii

Vanzarile de carburanti vor incepe sa creasca din nou abia din vara anului viitor, estimeaza Lukoil

Vanzarile de carburanti vor incepe sa creasca din nou abia din vara anului viitor, estimeaza Lukoil
21.09.2009, 17:08 19

Lukoil Romania, al treilea jucator de pe piata locala adistributiei de carburanti in functie de cifra de afaceri, vede orevenire a vanzarilor de carburanti in vara anului 2010, dupa cereprezentantii companiei estimeaza o noua perioada grea pentrubusinessul din energie in ultimul trimestru din an.

LukoilRomania a inregistrat in primele sase luni ale acestui an o cifrade afaceri de 530 de milioane de dolari, la jumatate fata de cat araportat in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderiivanzarilor de carburanti si a preturilor mai mici la pompa.

"Pe segmentul reprezentat de vanzarile catre persoanele fizice,scaderile nu s-au simtit atat de puternic, dar pe partea decarduri, de clienti corporate adica, diminuarile au fostsemnificative. Incepe sa-si revina totusi si acest segment inultima vreme", a declarat Andrei Chirilescu, directorul generaladjunct al Lukoil Romania.

Pentru a combate efectele scaderii vanzarilor de carburanti dinprima jumatate a anului, Lukoil Romania a trecut la o serie dereduceri de costuri. Printre masurile luate s-au numaratexternalizarea transportului de carburanti, diminuarea costurilorcu deplasarile, sponsorizarea si publicitatea.

Chirilescu nu crede insa ca piata ar mai putea inregistrascaderile de volume inregistrate in prima parte a anului siestimeaza ca de anul viitor cererea de carburanti chiar ar puteainregistra o evolutie pozitiva.

Spre exemplu, in primul trimestru al anului vanzarile companieiau scazut cu 15% fata de aceeasi perioada din 2008. "Nu cred ca sevor repeta scaderile din prima parte a anului si este posibil cadin vara anului viitor vanzarile de carburanti sa inceapa sacreasca din nou", este de parere Chirilescu.

Mai multi jucatori din piata cred ca 2010 ar putea aducecresteri usoare ale vanzarilor de produse petroliere, dar mai alesin ultima parte a anului, pe fondul redresarii economice.

In primele sase luni ale anului, la nivel de piata, jucatoriispun ca s-a simtit o scadere a volumelor vandute intre 4% si 10%.Companii care activau in domeniul constructiilor sau altransporturilor si-au redus semnificativ cererea de carburanti pefondul diminuarii activitatii.

Majoritatea companiilor, inclusiv cele care activeaza pesegmentul distributiei de carburanti, au declarat ca se asteapta caultimele luni din an sa aduca o inrautatire a mediului economic, pefondul cresterii somajului si deci a scaderii puterii decumparare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO